Kremlinul denunţă decizia Parlamentului European (PE) de a-i decerna Premiul Saharov pentru libertate de gândire opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi, oaia neagră a lui Vladimir Putin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Respectăm această instituţie (Parlamentul European), însă nimeni nu poate să ne oblige să avem respect faţă de o asemenea decizie”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Premiul Saharov 2021 pentru apărarea libertăţii de gândire a fost decernat miercuri opozantului rus, pentru lupta sa ”neîncetată” în favoarea democraţiei şi împotriva corupţiei din Rusia.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la începutul lui 2021, după ce a supravieţuit unei otrăviri cu noviciok de care acuză Kremlinul şi FSB, şi a fost condamnat la peste doi ani de închisoare, o pedeapsă pe care o ispăşeşte în Colonia Penitenciară Pokrov.

Atacat de presa oficială, Navalnîi şi-a construit notorietatea online, prin anchete video virale în care denunţă corupţia elitelor şi a lui Vladimir Putin - calul său de bătaie.

Liderul de la Kremlin nu-i pronunţă niciodată numele şi-l consideră pe principalul său critic drept un ”criminal” în serviciul rivalilor săi geopolitici occidentali.

Mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt sunt vizaţi de sancţiuni europene şi americasne, ca represalii faţă de refuzul Moscovei de a ancheta cu privire la otrăvirea cu noviciok a lui Navalnîi.

Laboratoare europene au identificat un agent toxic din familia noviciok, o substanţă chimică dezvoltată în epoca sovietică, pe care serviciile secrete ruse sunt deja acuzate că au folosit-o cu scopul de a-şi elimina ţinte.

Premiul Saharov ”pentru libertate de gândire”, lansat în 1988, recompensează anual persoane sau organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

Premiul este dotat cu o sumă de 50.000 de euro.

El a făcut, în mai multe rânduri, oficiul de anticameră a Premiului Nobel pentru Pace, ca în cazul ginecologului congolez Denis Mukwege, activistei yazidi Nadia Murad, tnerei pakistaneze Malala Yousafzai sau al lui Nelson Mandela - primul laureat al Premiului Saharov.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.