Înlocuirea generalul ucrainean Valeri Zalujni cu Oleksandr Sîrski în postul de comandant al Forţelor Armate ucrainene nu va schimba cursul războiului cu Rusia, apreciază vineri un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu credem că aceştia sunt factori care să schimbe cursul operaţiunii militare speciale. Aceasta va continua până când vor fi atinse obiectivele”, declară în conferinţa sa zilnică de presă Peskov.

Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat destituirea lui Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene din iulie 2021, în contextul unor dezacorduri între cei doi.

Potrivit unor rsurse ucrainene înalt plasate, Volodimir Zelenski şi anturajul său îi reproşează de luni de zile lui Valeri Zalujni şi Statului Major al acestuia lipsa înaintării pe front, în urma unui eşec al contraofensivei din vară.

Unele publicaţii scriu că preşedinţia vede cu ochi răi popularitatea generalului în timp ce cea a lui Zelenski nu mai este la apogeu.

Volodimir Zelenski l-a numit pe generalul Oleksii Sîrski ca înlocuitor.

Însă acesta nu se bucură nici de popularitatea şi nici de notorietatea predecesorului său.

Şeful statului ucrainean i-a cerut imediat noului comandant al armatei un plan de luptă ”realist” în 2024, în contextul în care Kievul este îngrijorat de prăbuşirea susţinerii Occidentului, antrenată de disensiuni interne în Statele Unite şi Uniunea Euroepană (UE).

Rusia a efectuat, la rândul său, mai multe schimbări în Statul Major, după retragerea umilitoare din Ucraina, din regiunea Harkov (nord-est) în septemrbie 2022 şi după insurecţia militară abandonată a grupării paramilitare ruse Wagner în iunie 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.