Kremlinul îl acuză joi pe Joe Biden de faptul că încearcă să degradeze relaţiile Statelor Unite cu Rusia prin faptul că-l acuză pe Vladimir Putin că este un ”criminal”, o declaraţie care a antrenat o agravare a crizei ruso-americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest schimb de replici între ce doi rivali geopolitici intervine în contextul în care, în pofida multor dezacorduri, cele două puteri afirmă, după schimbarea administraţiei americane, că vor să coopereze în dodare de interes comun.

Însă, după acest interviu al preşedintelui american de miercuri, Moscova nu-şi ascunde furia şi vorbeşte despre riscul unei ”prăbuşiri” a relaţiilor.

”Declaraţiile preşedintelui american sunt foarte rele. El nu vrea, în mod clar, să îmbunătăţească relaţiile cu ţara noastră şi de la acest principiu trebuie să pornim de-acum”, tună un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”iNSULTĂ” LA ADRESA RUŞILOR ŞI ”ATAC” LA ADRESA RUSIEI

Preşedintele american Joe Biden a răspuns afirmativ întrebării unui jurnalist ABC News dacă liderul de la Kremlin este ”un criminal”.

Apoi, în acelaşi interviu, el spune că vrea să-l facă ”să plătească” pe preşedintele rus pentru amestecul în alegerile americane dn 2016 şi din 2020.

Moscova a respins mereu aceste acuzaţii.

Vladimir Putin ”va plăti consecinţele”, a avertizat Joe Biden, după care a repetat că ”veţi vedea în curând preţul pe care-l va plăti”.

Aceste declaraţii au fost catalogate de către preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, drept o ”insultă” la adresa ruşilor şi un ”atac” împotriva ţării.

Un vicepreşedinte al Consiliului federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, Konstantiv Kosaciov, a cerut ”explicaţii şi să se prezinte scuze”.

Moscova a anunţat miercuri că-şi recheamă ambasadorul de la Washington, care urmează să revină sâmbătă la consultări ”cu privire la mijloace de corectare a relaţiei ruso-americane”, a anunţat Ambasada Rusiei.

Ea consideră că ”declaraţiile nechibzuite ale unor oficiali americani riscă să antreneze prăbuşirea relaţiilor deja excesiv de conflictuale”.

Dmitri Peskov a anunţat că ambasadorul rus, care urmează să rămână în Rusia mai multe zile, va discuta, dacă este necesar, cu Vladimir Putin însuşi, care nu s-a exprimat cu privire la acest subiect.

Departamentul de Stat american a declarat AFP că nu preconizează să-şi recheme reprezentantul la Moscova.

Este de subliniat că rechemarea unui ambasador este un lucru rar în acţiunea diplomatică rusă.

RELAŢII NOCIVE DE ANI DE ZILE

Relaţiile ruso-americane şi relaţiile ruso-occidentale, în general, s-au degradat puternic din cauza anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea, a Războiului din Ucraina, Războului din Siria şi otrăvirii şi încarcerării opozantului politic rus Aleksei Navalnîi.

Serii multiple de sancţiuni şi contrasancţiuni au fost impuse.

Joi, G7 a denunţat încă o dată ”ocupaţia” Crimeei de către Rusia.

Biden afişează de când s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie, o fermitate faţă de Kremlin, spre deosebire de bunăvoinţa, adesea reproşată predecesorului său Donad Trump, inclusiv în tabăra republicană.

Însă această degradare bruscă a relaţiilor ruso-americane după interviul de miercuri ar putea să ameninţe cooperarea pe cale să se nască în dosare de interes comun.

Joe Biden şi-a reiterat voinţa de a ”coopera” cu ruşii, ”atunci când este vorba despre interesul nostru comun”.

Însă Casa Albă a insistat totodată asupra faptului că locatarul său nu-şi va trece sub tăcere, cu toate acestea, ”îngrijorările cu privire la ceea ce consideră acte nefaste”.

Rusia aşteaptă explicaţii de la Statele Unite cu privire la comentariile lui Biden referitoare la Putin, declară Ministerul rus de Externe, potrivit Interfax, scrie Reuters.

Statele Unite au anunţat la rândul lor că pregătesc noi sancţiuni vizând Rusia, din cauza presupusului rol pe care aceasta l-a jucat într-un atac cibernetic şi în urma unor acuzaţii cu privire la un amestec în alegerile prezidenţiale americane.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.