Kremlinul avertizează, marţi, Statele Unite că timpul se scurge în ceea ce priveşte negocierile pentru înlocuirea tratatului de reducere a armelor nucleare New START şi că dacă acesta expiră în 2026 fără o înlocuire, securitatea mondială va fi slăbită, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tratatul New START, încheiat în 2011, a obligat Statele Unite şi Rusia să limiteze desfăşurarea de rachete balistice intercontinentale, a rachetelor balistice lansate de submarin şi a bombardierelor grele echipate pentru armament nuclear.

De asemenea, tratatul a restricţionat focoasele nucleare ale acelor rachete şi bombardierele desfăşurate şi a lansatoarelor pentru rachete. Ambele părţi au atins limitele centrale ale tratatului până la 5 februarie 2018, iar tratatul a fost prelungit până la sfârşitul lui 4 februarie 2026.

”Moscova a vorbit în mod repetat despre necesitatea de a începe astfel de negocieri cât mai curând posibil, deoarece mai este puţin timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Dacă tratatul încetează să existe fără a fi înlocuit cu ceva solid, atunci va avea cel mai negativ impact asupra securităţii şi stabilităţii mondiale”, a spus Peskov.

Tratatul New START mai avea doar câteva zile până la data de expirare când a fost reînnoit anul trecut, iar un nou acord va necesita probabil negocieri lungi, dar şi un proces de ratificare care necesită timp.

Preşedintele american Joe Biden a declarat, luni, că administraţia sa este pregătită să negocieze ”rapid” un nou cadru care să înlocuiască tratatul New START, dar Moscova ar trebui să demonstreze că este pregătită să reia activitatea cu Washingtonul privind controlul armelor nucleare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.