Kim Jong Un, aflat în plin impas diplomatic cu Washingtonul, caută joi susţinerea lui Vladimir Putin, care, la finalul prmului lor summit, a îndemnat să se renunţe la ”legea celui mai puternic” în soluţionarea crizei nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două luni după fiascoul răsunător al întâlnirii sale cu Donald Trump la Hanoi, dictatorul nord-coreean a dat asigurări că a petrecut, de această dată, un ”moment foarte bun” la Vladivostok, în Extremul Orient rus, şi a anunţat că vrea să readucă la viaţă ”legăturile istorice” cu Moscova, pentru a ajunge la o ”relaţie mai stabilă şi mai solidă”.

”Sunt mulţumit de rezultat. Kim Jong Un este un om deschis, pregătit să vorbească despre tot”, s-a felicitat Putin în faţa presei, la sfârrşitul întâlnirii, prima la acest nivel de la cea din 2011 între fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi Kim Jong Il.

”Este o persoană interesantă, un interlocutor dens”, a apreciat el.

Primit cu o îndelungă strângere de mână şi cu o punctualitate - rară - pentru Putin, dictatorul nord-coreean a petrecut în total cinci ore cu preşedintele rus - două într-un tête-à-tête, urmate de negocieri între delegaţii, iar apoi o dineu, în timpul căruia şeful Kremlinului a primit cadou o sabie.

Cei doi au fost serviţi, potrivit agenţiei Tass, cu borş, o salată de crab şi ravioli siberieni cu carne de ren.

”RESTAURAREA DREPTULUI INTERNŢAIONAL”

În pofida invitaţiilor repetate pe care i le-a adresat lui Kim, Rusia a rămas până acum departe de spectaculoasa destindere în peninsula coreeană, de la începutul lui 2018.

Însă, la două luni de la fiascoul celei de a doua sa întâlniri cu preşedintele american la Hanoi, dictatorul nord-coreean caută susţinători în înfruntarea sa cu Washingtonul şi o anumită reechilibrare a relaţiilor sale între Beijing, cel mai apropiat susţinător al său, şi Moscova, fosta sa aliată în Războul Rece.

URSS l-a pus la putere pe bunicul său, fondatorul Republicii Populare Demecratice Coreea (RPDC) Kim Il Sung.

Primindu-l pe Kim, care a sosit cu o zi înainte cu trenul, după aproximativ zece ore de căkătorie, Vladimir Putin a prezentat întâlnirea ca vizând să ”înţeleagă (...) ce poate face Rusia pentru a susţine tendinţele pozitive care au loc în prezent”.

La finalul întâlnirii, preşedintele rus s-a declarat, la fel ca Statele Unite, în favoarea unei ”denuclearizări totale” şi a estimat o soluţie drept ”posibilă”, cu condiţia să se facă nişte ”primi paşi” şi să se ofere Phenianului ”garanţii de securitate şi suveranitate” de către comunitatea internaţională.

”Cel mai important este să se restaureze (...) forţa dreptului internaţional şi să se revină la o situaţie în care dreptul internaţional, ci nu dreptul celui mai puternic, să determine cursul afacerilor în lume”, a pledat Putin.

Moscova îndeamnă la un dialog cu Phenianul pe baza unei foi de drum definite de China şi Rusia.

Rusia a cerut ridicarea unor sancţiuni internaţionale, în timp ce Statele Unite au acuzat-o că ajută Coreea de Nord să le ocolească.

”DIALOG DIFICIL”

După ani de intensificare a tensiunilor, peninsula înregistrează o destindere spectaculoasă, iar Kim s-a întâlnit începând din martie 2018 în patru rânduri cu preşedintele chinez Xi Jinping, în trei rânduri cu preşedintele sud-coreean Monn Jae-in şi de două ori cu Trump.

La Hanoi, Coreea de Nord a căutat să obţină o relaxare imediată a unor sancţiuni internaţionale impuse cu scopul de a o obliga să renunţe la armele sale atomice. Însă discuţiile au fost scurtate, din cauza unor dezacorduri profunde cu Washingtonul, pe tema concesiilor pe care Phenianul era pregătit să le facă.

Phenianul l-a atacat, cu o rară violenţă, săptămâna trecută, pe Mike Pompeo, cerând ca secretarul de Stat american să nu mai participe la discuţii pe tema ”denuclearizării”.

Secretarul de Stat american s-a arătat prudent, într-un interviu acordat miercuri CBS, cu privire la o continuare a dialogului.

”Va fi agitat. Va fi dificil”, a apreciat el.

Relaţiile între Phenian şi Moscova datează din perioada sovietică. Însă URSS i-a acordat o susţinere crucială lui Kim Il Sung în timpul Războiului Rece, iar relaţiile au evoluat cu suişuri şi coborâşuri tocmai pentru că acesta excela în arta de juca pe rivalitatea chinezo-sovietică în vederea obţinerii unor concesii din partea celor doi puternici vecini si  săi.

Vladimir Putin a căutat, la puţin timp după ce a fost ales prima oară preşedinte, să normalizeze aceste relaţii şi s-a întâlnit în trei rânduri cu Kim Jong Il, tatăl şi predecesorul actualului lider, prima oară la Phenian în 2000. El a devenit atunci primul lider rus care s-a dus în Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.