Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis să facă în aşa în aşa fel încât al doilea său summit cu Donald Trump să conducă la ”rezultate” care să răspundă aşteptărilor comunităţii internaţionale în cursul vizitei sale în China, scrie joi agenţia chineză oficială de presă China Nouă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat cele două ţări - Coreea de Nord şi Statele Unite - marţi, într-o întâlnire cu Kim Jong Un, ”să facă un pas una către cealaltă” şi a subliniat că există o ”şansă istorică rară” în vederea unei soluţii politice în peninsula coreeană, potrivit agenţiei de presă de stat chineze.

Simultan, agenţia nord-coreeană oficială de ştiri KCNA a anunţat că Kim Jong Un i-a transmis lui Xi Jinping ”îngrijorarea sa din cauza impasului creat în procesul îmbunătăţirii relaţiilor între Statele Unite şi RPDC şi în discuţiile privind denuclearizarea”.

Cel mai puternic om de la Phenian s-a întors în ţara sa joi, în urma acestei vizite. Ca de obicei, Beijingul a aşteptat ca el să părăsească ţara pentru a dezvălui conţinutul discuţiilor cu lideri chinezi.

SUMMIT TRUMP-KIM ”IMINENT”

Potrivit preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, vizita la Beijing a dictatorului nord-coreean indică faptul că un al doilea summit între Kim şi preşedintele american Donald Trump este ”iminent”.

”Cred că vizita în China a preşedintelui Kim Jong un va avea un efect foarte pozitiv asupra reuşitei celui de-al doilea summit SUA-Coreea de Nord”, a declarat şeful statului sud-coreean pentru presă.

Kim Jong Un a efectuat această vizită, împreună cu soţia sa şi o delegaţie de oficiali de rang înalt, pentru a discuta despre pregătirile celei de a doua întâlniri cu Trump, care ar putea avea loc la începutul acestui an, scrie Reuters.

Moon Jae-in a anunţat de asemenea că liderul nord-coreean urmează să efectueze apoi prima sa vizită la Seul.

Kim Jong Un i-a spus lui Xi Jinping că speră ca părţile implicate în negocieri să ia în serios ”îngrijorările rezonabile” ale Phenianului şi să le răspundă, în vederea unei soluţionări la nivel global a crizei din peninsula coreeană, potrivit Chinei Noi, citate de reuters.

Coreea de Nord îşi menţine angajamentele pe care şi le-a asumat în summitul de la 12 iunie, în Singapore, cu Trump şi va acţiona pentru ca al doilea summit să cpnducă la ”rezultate care vor fi salutate de comunitatea internaţională”, a declarat Kim, citat de KCNA.

Xi Jinping i-a transmis lui Kim Jong Un că China susţine îmbunătăţirea relaţiilor intercoreene şi dialogul între Phenian şi Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.