Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu membri ai Comisiei Militare Centrale, cu care a discutat despre consolidarea capacităţii militare a ţării, cu câteva zile înaintea expirării unui ultimatum dat de Phenian Washingtonului în dosarul nuclear, relatează Euronews şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune intervine pe fondul unor speculaţii cu privire la o posibilă abandonare a negocierilor cu americanii şi la un eventual tir al unei rachete cu rază lungă de acţiune sau a unei rachete care plasează sateliţi pe orbită, în cazul în care Washingtonul nu-şi schimbă poziţia în negocieri până la sfârşitul anului.

Dictatorul nord-coreean a prezidat o reuniune a puternicei Comisii Militare Centrale din cadrul Partidul Muncitorilor (unic), potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, care nu a precizat când a avut loc această întâlnire.

Potrivit KCNA, Kim a subliniat că reuniunea viza să stabilească ”măsuri organizaţionale şi politice importante şi măsuri militare în vederea consolidării tuturor forţelor armate, aşa cum cere situaţia în evoluţie rapidă şi momentul crucial al revoluţiei coreene în curs”.

La reuniune s-au luat hotărâri cu privire la ”probleme militare importante şi măsuri în vederea organzării, lărgirii şi reorganizării unor noi unităţi, schimbarea afilierii anumitor unităţi şi schimbarea desfăşurării (altora)”, potrivit KCNA, care nu face alte precizări.

Presa sud-coreeană speculează că la această reuniune s-ar fi discutat atât restructurarea unor unităţi militare în urma desfăşurării unor noi arme pe care Phenianul le-a testat în ultimele luni, cât şi măsuri de implementat în lunile viitoare.

O reuniune a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor urmează să abordeze, luna aceasta, ”probleme cruciale”, în urma ”schimbării situaţiei acasă şi în străinătate”.

Casa Albă a anunţat că preşedintele american Donald Trump a discutat despre ”declaraţii ameninţătoare recente” ale Phenianului într-o convorbire la telefoin cu premierul japonez Shinzo Abe.

Cei doi lideri au convenit să continue să comunice strâns, a precizat preţedinţia americană.

Phenianul a efectuat luna aceasta două teste ”majore” la instalaţia de testare a motoarelor rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Experţi consideră că a fost vorba despre teste de motor care arată că Nordul ar pregăti un test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), interzis.

Negocieri în dosarul nuclear se află în impas în urma eşecului celui de-al doilea summit Trump-Kim, în Vietnam, în februarie, după ce Trump a respins o cerere a lui Kim cuprivire la ridicarea unor sancţiuni în schimbul unei dezarmări nucleare treptate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.