Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat vineri o fabrică de avioane de vânătoare - care se află sub sancţiuni occidentale - în cadrul vizitei sale pe care o face în Rusia şi de care Washingtonul se teme că ar putea avea drept consecinţe o consolidare a aprovizionării armatei ruse din Ucraina şi o susţinere a programului de rachete al Phenianului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim, în vârstă de 39 de ani, a vizitat vineri facilităţi de aviaţie din oraşul Komsomolsk-pe-Amur, situat în Extremul Orient rus. Este vorba despre uzina de aviaţie „Iuri Gagarin” şi uzina Iakovlev, ambele unităţi ale United Aircraft Corporation, care este sancţionată de Occident din cauza războiului din Ucraina.

La uzina Gagarin, care face, de asemenea, obiectul unor sancţiuni specifice din partea guvernului Statelor Unite, Kim a inspectat, însoţit de vicepremierul rus Denis Manturov, atelierele de asamblare în care se fabrică avionul de luptă multirol Suhoi Su-35 şi avionul de luptă Su-57, a precizat guvernul de la Moscova.

Îmbrăcat în costum şi însoţit de oficiali militari nord-coreeni în uniformă, Kim a fost arătat la televiziunea rusă de stat inspectând cu atenţie cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare, în timp ce oficiali ruşi îi explicau capacităţile acestuia prin intermediul unui translator.

El a inspectat apoi atelierele în care sunt fabricate compartimentele fuzelajului şi se asamblează aripile avionului rusesc Suhoi Superjet 100, înainte de a asista la un zbor demonstrativ al Su-35. Imaginile îl arată dând din cap a aprobare în timp ce avionul de vânătoare survolează.

Kim a sosit în Rusia marţi, cu trenul său special, a avut un summit cu Putin miercuri la Vostocini şi se pare că şi-a petrecut cea mai mare parte a zilei de joi călătorind, înainte de a apărea, vineri, la Komsomolsk-pe-Amur, la 6.000 km est de Moscova. Limuzina sa Maybach a fost filmată în timp ce era urcată în trenul său, vineri, la Komsomolsk-pe-Amur, cu ajutorul unei platforme speciale.

Rusia a făcut tot posibilul pentru a face cât mai publică vizita şi pentru a face aluzii repetate la perspectiva unei cooperări militare cu Coreea de Nord, ţară care a luat naştere în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice.

Vladimir Putin a discutat cu liderul nord-coreean despre chestiuni militare şi despre aprofundarea cooperării atunci când s-au întâlnit, miercuri, în cadrul unui summit separat la Cosmodromul Vostocini.

Coreea de Sud şi Statele Unite au declarat vineri că o cooperare militară între Coreea de Nord şi Rusia reprezintă o încălcare a sancţiunilor ONU, iar aliaţii se vor asigura că va fi un preţ de plătit pentru asta.

Pentru Putin, care spune că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu Occidentul din cauza Ucrainei, curtarea lui Kim îi permite să agaseze Washingtonul şi pe aliaţii săi asiatici, asigurându-şi în acelaşi timp, potenţial, o aprovizionare solidă cu muniţie de artilerie pentru războiul din Ucraina. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost făcute livrări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.