Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un recunoaşte erori în strategia dezvoltării economice a ţării, în deschiderea Congresului Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în ”aproape toate domeniile”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest Congres este primul din ultimii cinci ani şi doar al optulea din istoria Coreei de Nord.

El se desfăşoară cu două săptămâni înainte de intrarea în funcţie a preşedintelui american Joe Biden, în contextul în care relaţiile cu Statele Unite se află în impas.

Al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea (WPK) a fost deschis marţi, la Phenian, în prezenţa a 7.000 de delegaţi şi participanţi - dintre care niciunul nu purta mască -, potrivit unor imagini difuzate de către organul de presă al partidului Rodong Sinmum.

În discursul său, liderul suprem nord-coreean a constatat eşecul planului cincinal de dezvoltare economică adoptat la ultimul congres, în 2016.

El a apreciat că rezultatele se situează ”cu mult sub obiectivele noastre în aproape toate domeniile”, a anunţat miercuri KCNA, citată la Seul.

Coreea de Nord suferă de o proastă gestionare cronică a economiei sale, iar precedentul plan a fost abandonat în mod discret anul trecut.

”Avem intenţia să ne analizăm în profunzime (...) experienţele, lecţiile şi greşelile comise”, a subliniat Kim Jong Un, care purta un constum negru, iar la rever şi efigiile bunicului şi tatălui său, predecesorii săi la putere, Kim Il Sung şi Kim Jong Il.

KCNA nu face vreo precizare cu privire la tipul de ”greşeli” la care se referă dictatorul.

Coreea de Nord a fost dur afectată de sancţiuni internaţionale memite să oblige Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic, dezvoltate rapid în timpul lui Kim Jong Un.

Ea este mai izolată ca niciodată, după ce şi-a închis frontierele, în urmă cu un an, cu scopul de a se proteja de noul coronavirus, care a apărut pe teritoriul puternicului său vecin şi aliat chinez.

Phenianul dă asigurări că nu a înregistrat niciun caz de covid-19, un lucru de care observatorii se îndoiesc.

Schimburile comerciale cu China mai reprezintă doar o infimă parte a nivelului lor obişnuit, iar numeroase ambasade au fost închise sau personalul le-a fst redus drastic.

IMPORTANŢA ”AUTOSUFICIENŢEI”

Potrivit unor analişti, Congresul - care se concentrează asupra unor probleme interne - urmează să reafirme importanţa ”autosuficienţei” şi să anunţe un nou plan economic.

Duminică, organul de propagandă al partidului unic, Rodong Sinmun, a îndemnat la o loialitate de nezdruncinat faţă de liderul suprem, apreciind că este necesar ”spiritul unităţii” în vederea asigurării unui an ”victorios”.

Congresul este cea mai importantă reuniune a partidului de la putre. El este urmărit îndeaproape de către analişti, care caută orice semn de schimbare la nivelul orientărilor politice sau alegerii elilelor.

Sora şi consiliera lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, se află între oficialii aleşi la prezidiul Congresului, un semn al influenţei sale tot mai mari.

Al 7-lea Congres al WPK, organizat în 2016, la acea dată primul după 40 de ani, a contribuit puternic la forjarea statutului lui Kim Jong Un de lider suprem şi moştenitor al dinastiei comuniste Kim, aflată la putere de 70 de ani.

Congresul reunit săptămâna aceasta arată, potrivit lui Ahn Chan-il, un cercetător la Institutul Mondial de Studii Nord-coreene de la Seul, o ”nevoie urgentă de solidaritate internă”.

”Congresul partidului trebuie să servească drept scânteie a restaurării credinţei unui public dezamăgit”, apreciază el.

Congresul a fost precedat de campanii de mobilizare în masă care le-au cerut nord-coreenilor să efectueze timp de 80 zile ore suplimentare şi să accepte noi sarcini pentru a susţine economia.

Imagini satelitare surprind ”intensificarea pregătirilor în vederea unei parade”, potrivit site-ului 38North, la doar câteva luni după ce Phenianul a prezentat  o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) uriaşă.

O defilare a avut loc cu ocazia precedentului congres, în 2016, care a durat patru zile.

Cu mai puţin de două săptămâni înaintea învestirii noului preşedinte american Joe Biden, la 20 ianuarie, Coreea de Nord ar putea profita pentru a transmite un mesaj Washingtonului.

”Odată cu plecarea lui Trump, Coreea de Nord îşi va reafirma ostilitatea tradiţională faţă de Statele Unite, o avanpremieră a provocărilor sale viitoare”, estimează Go Myong-hyun de la Institutul de Studii Politice Asan.

Între insulte şi strângeri de mână, Kim Jong Un şi Donald Trump au avut suişurile şi coborâşurilor lor.

Însă locatarul Casei Albe nu a inspirat niciodată Coreei de Nord ura pe care aceasta o resimte faţă de Joe Biden, un ”câine turbat” care ar trebui ”bătut până la moarte”.

La rândul său, preşedintele ales l-a catalogat pe Kim drept un ”infractor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.