Fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, Kim Jong-nam, avea asupra sa un medicament care ar fi putut să fie utilizat ca antidot la VX, un agent neurotoxic cu care a fost asasinat în Malaysia, a dezvăluit o expertă în cadrul procesului presupuselor sale asasine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim Jong-nam avea 12 comprimate de atropină în rucsac atunci când a fost agresat, pe 13 februarie, pe aeroportul internaţional de la Kuala Lumpur, după care a sucombat, la puţin timp, din cauza agentului, o versiune mult mai letală a gazului sarin şi considerată o armă de distrugere în masă.

Două tinere - indoneziana Siti Aisyah şi vietnameza Thi Huong - sunt judecate de asasinat de către Înalta Curte din Shah Alam, un district situat în apropierea aeroportului, la periferia capitalei malaysiene.

Ele au fost arestate la puţin timp după crimă şi au pledat nevonovat în deschiderea procesului, pe 2 octombrie, afirmând că au fost înşelate, crezând că participă la o emisiune televizată de tip ”camera ascunsă”.

K. Sharmilah, o expertă în domeniul otrăvurilor, audiată ca martor, a declarat în cadrul audierilor de săptămâna aceasta, că Kim Jong-nam avea asupra sa atropină, o substanţă organică ce poate să fie folosită ca tratament pentru persoanele atacate cu agenţi neurotoxici precum VX.

Ea a precizat că primit de la poliţie mai multe substanţe pe care să le testeze, inclusiv un flacon în care erau comprimate care s-au dovedit a fi atropină.

Motivul pentru care Kim Jong-nam avea asupra sa o asemenea substanţă ”nu a fost stabilit vreodată”, a declarat avocatul indonezienei.

Imagini înregistrate de camere de supraveghere din aeroport le surprind pe cele două femei apropiindu-se de Kim pe la spate, după care-l stropesc cu un produs lichid pe faţă.

Ele riscă pedeapsa cu moartea.

Încă de la începutul scandalului, Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a orchestrat asasinatul, ceea ce Phenianul dezminte.

Kim Jong-nam era un critic al regimului nord-coreean şi trăia în exil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.