Liderul nord-corean Kim Jong Un speră la organzarea în curând a unui al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump, a anunţat joi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, la întoarcerea dintr-o vizită de trei zile în Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Kim Jong Un şi-a exprimat speranţa unui al doilea summit cu preşedintele Trump, la o dată apropiată”, a declarat Moon presei la Seul.

Trump şi Kim s-a întâlnit pe 12 iunie în Singapore, într-un summit istoric, o ocazie cu care primul şi-a asumat un angajament vag în favoarea ”denuclearizării” peninsulei.

De atunci, Washingtonul şi Phenianul au puncte de vedere opuse asupra sensului acestei terminologii - Statele Unite evocă insistent numai  ”denuclearizarea” Coreeide Nord.

Nordul a denunţat metode de ”gangster” ale americanilor, pe care-i acuză că vor să obţină dezarmarea sa unilaterală fără să facă vreo concesie la fiecare etapă şi fără să relaxeze presiunile ori sancţiunile.

Procesul se afla în impas până când s-a dus Moon în Nord, marţi, în a treia sa serie de întrevederi cu Kim de la începutul anului.

Liderul nord-coreean a acceptat miercuri să închidă instalaţia de testare a motoarelor de rachetă şi poligonul de la Tongchang-ri - în prezenţa unor experţi internaţionali. Statele Unite au salutat acest anunţ şi s-au declarat pregătite de discuţii imediate vizând ”denuclearizarea” Coreei de Nord în trei ani.

Phenianul a evocat de asemenea închiderea complexului său nuclear de la Yongbyon, cu condiţia ca Washingtonul să ia ”măsuri corespunzătoare”.

Este vorba despre o condiţie importantă, însă această declaraţie semnată la finalul celui de-al treilea summit intercoreean în decurs de şase luni a părut să fie suficientă în vederea deblocării discuţiilor în dosarul nuclear cu Washingtonul, care s-au împotmolit de săptămâni.

Preşedintele american Donald Trump a salutat ”progrese extraordinare”. Secretarul său de Stat Mike Pompeo a declarat că a discutat cu omologul său nord-coreean Ri Yong Ho şi l-a invitat să se întâlnească în marja Adunării Generale a ONU, la New York, săptămâna viitoare.

Evocând ”angajamentele importante” ale regimului nord-coreean, el a anunţat că Washingtonul este pregătit să relanseze ”imediat negocieri” în vederea încheierii ”denuclearizării” Coreei de Nord până în ianuarie 2021, adică până la sfârşitul mandatului lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.