Kievul a denunţat joi organizarea unor alegeri legislative ruseşti atât în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Moscova, cât şi particoparea la acest vot a unor locuitori din estul separatist prorus al Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ceea ce face (Rusia) prin faptul că organizează alegeri naţionale (în Ucraina) reprezintă o încălcare a dreptului internţaional”, a denunţat într-o conferinţă de presă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Rusia a distribuit peste 600.000 de paşapoarte în estul separatist al Ucrainei, în timp ce Crimeea este considerată de către Moscova drept parte integrantă a teritoriului rus.

Secţii de votare sunt prevăzute în Crimeea, în cadrul alegerilor legislative care au loc începând de vineri şi până duminică în Rusia.

Locuitorii regiunior separatiste Doneţk şi Lugansk pot participa la acest scrutin în mod online sau pot vota în regiunea rusă Rostov, situată la frontiera cu Ucraina.

”Ocupaţia rusă va lua sfârşit într-o zi”, a declarat Kuleba, ”iar atunci când se va întâmpla acest lucru” Rusia ”va trebui să dea socoteală”.

Ucraina se află în război, din 2014, cu separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar de Rusia, în pofida dezminţirilor Moscovei.

Acest război, care a izbucnit după anexarea Crimeei, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

În ultimele zile, tensiunile au crescut din nou pe linia frontului.

Joi, separatişti au bombardat localitatea Şceastea, iar şeful unei administraţii locale a fost rănit în acest bombardament, care a avariat mai multe imobile şi maşini, au anunţat autorităţile ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.