Armata ucraineană anunţă luni că a ”lovit cu succes” un sistem rusesc de apărarea antiaeriană în Crimeea anexată, în noaptea de duminică spre luni, într-un atac cu rachetă de tip ATACMS (Army Tactical Missile System) potrivit canalului Rîbar de pe Telegram, iar Rusia dă asigurări că a doborât opt rachete de tip Storm Shadow care au vizat peninsula ucraineană pe care a anexat-o în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele armate ale Ucrainei au lovit cu succes o instalaţie strategică a sistemului de apărare antiaeriană pe coasta de vest a Crimeei”, anunţă pe Telegram Centrul Comunicaţiilor Strategice al armatei ucrainene - fără să facă alte precizări.

Cotidianul conservator britanic The Telegraph scrie că, potrivit unor surse ruseşti, acest atac s-a soldat cu 17 morţi.

Autorităţile ruse nu au făcut imediat niciun comentariu cu privire la acest anunţ.

Însă canalul Telegram Rîbar, apropiat armatei ruse, urmărit de peste 1,2 milioane de abonaţi, vorbeşte despre un ”atac combinat” al Kievului împotriva peninsulei ucrainene anexate de Moscova în 2014.

ATACURI MULTIPLE

Potrivit Rîbar, forţe ucrainene au lansat două rachete americane de tip ATACMS (Army Tactical Missile System) vizând zona satului Olenivka, situat la Capul Tarhankut, în vestul Crimeei.

Încercări ruseşti de a doborî aceste rachete au eşuat, însă atacul nu a cauzat pagube majore, dă asigurări Rîbar.

Puţin mai târziu, trei drone navale ucrainene au fost detectate în largul Sevastopolului, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră, în Crimeea, potrivit aceluiaşi canal, care dă asigurări că două dintre acestea au fost distruse.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, la rândul său, că a distrus ”opt rachete de croazieră (de tip) Storm Shadow” vizând peninsula.

O persoană a fost rănită de căderea unor fragmente, a anunţat apoi guvernatorul Sevastipolului, Mihail Razvojaiev, instalat de Moscova.

Ucraina şi-a multiplicat atacurile vizând teritorii ucrainene ocupate de Moscova, dar şi teritoriul Rusiei, în cadrul unei contraofensive lansate de Kiev la începutul lui iunie.

Crimeea este ţintită cu regularitate, deoarece este baza din spatele liniei frontului a Flotei ruse la Marea Neagră şi o cale de aprovizionare-cheie a forţelor ruse care ocupă sudul şi estul Ucrainei.

Ucraina anunţa la mijlocul lui octombrie că a folosit cu succes, pentru prima oară, rachete de tip ATACMS - cu o rază de până la 165 de kilometri -, pe care Statele Unite i le-a livrat în cel mai mare secret.

Kievul cerea de luni de zile acest armament, pentru a putea distruge de la depărtare partea din spatele liniei frontului şi linii de aprovizionare ruseşti în sudul şi estul Ucrainei şi a da astfel o mai bună şansă de succes contraofensivei în curs în vederea eliberării teritoriile ucrainene ocupate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.