Ucraina anunţă joi că ”rezistă” la Avdiivka, un oraş din est care este de mai multe zile ţinta unei ofensive de amploare a armatei ruse, care încearcă să încercuiască din nou oraşul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avdiivka, rezistăm. Curajul şi unitatea ucrainenilor vor determina sfârşitul acestui război”, a comentat pe X preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, un indiciu al amplorii confruntărilor armate în curs la faţa locului.

Primarul din Avdiivka Vitali Barabaş, a anunţat joi, a treia zi la rând, o ”situaţie foarte tensionată”, ”lupte în jurul oraşului care nu s-au calmat” şi bombardamente ruseşti vizând poziţii ucrainene şi oraşul.

”ASALT NEÎNCETAT” INAMIC

El a semnalat un atac cu rachetă în noaptea de miercuri spre joi vizând acest oraş industrial din Donbas, care nu s-a soldat cu victime.

”Inamicul ia neîncetat cu asalt poziţiile. Ei (militarii ruşi) vin din din toate părţile, sunt numeroşi”, a declarat primarul.

Vitali Barabaş subliniază că trupele ucrainene şi-au menţinut poziţiile, iar ”toate atacurile au fost respinse”.

”În anumite locuri am încercat chiar să contraatacăm”, a declarat el la televiziune.

Un purtător de cuvânmt al armatei ucrainene, Andriï Kovalev, a dat asigurări că trupele prezente la Avdiivka rezistă ”cu curaj” şi ”resping atacurile”.

ARMATA RUSĂ ANUNŢĂ CĂ ŞI-A ”ÎMBUNĂTĂŢIT” POZIŢIILE

Armata rusă a anunţat miercuri că şi-a ”îmbunătăţit” poziţiile în sector.

Canalul rus pe Telegram ”Rîbar” - apropiat armatei - scrie că forţele ruse au cucerit o înîlţime care domină flancul de nord şi că au intrat în satul Stepove, la nord-vest de Avdiivka, unde au loc în prezent confruntări armate.

Mai mulţi analişti - care se bazează pe imagini de la acest asalt disponibile pe reţele de socializare - anunţă pierderi importante ruse ca material militar.

Priamul Vitali Barabaş, ”la Avdiivka are loc ce mai mare ofensivă din război”, deoarece forţele ruse au angajat ”zeci, chiar sute de vehicule”.

El denunţă ”multe distrugeri” în Avdiivka, şi anunţă că un locuitor a fost ucis miercuri, iar alţi patru răniţi. Două persoane s-ar putea afla sub dărâmături, anunţă el.

Avdiivka - ridicată în jurul unui producător de cocs - se află la 13 kilometri de Doneţk, capitala aflată sub contreol rusesc a regiunii cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de către preşedintele rus Vladimir Putrin în urmă cu un an.

Oraşul se află în apropierea liniei frontului din 2014, când a început războiul între armata ucraineană şi separatişti ucraineni proruşi conduşi de armata rusă, în urma anexării Peninsulei Crimeea.

Această zonă este extrem de fortificată.

Potrivit primarului, 1.622 de civili au rămas în Avdiivka, iar evacuările din zonă sunt dificile din cauza bombardamentelor constante.

Înainte de invazie, Avdiivka avea 30.000 de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.