Ucraina a afirmat vineri că a distrus "cel puţin şase avioane militare ruseşti" şi că a avariat "considerabil" alte opt, într-un atac asupra unei baze aeriene din Rostov, regiune rusă învecinată cu Ucraina, unde ruşii anunţaseră că au anihilat peste noapte peste 40 de drone ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul asupra aerodromului Morozovsk din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, a fost o "operaţiune specială" desfăşurată de serviciile de securitate ucrainene (SBU) şi de armata ucraineană, a declarat pentru AFP o sursă din armata ucraineană. Sursa nu a precizat cum s-a desfăşurat operaţiunea.

Baza de la Morozovsk găzduieşte bombardiere folosite pentru a lovi poziţii ale armatei ucrainene şi oraşe din apropierea liniei frontului, a explicat sursa. "Este o operaţiune specială importantă care va reduce considerabil potenţialul de luptă al ruşilor", a comentat sursa, adăugând că "aproximativ douăzeci" de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi la faţa locului.

Dacă informaţiile - care nu pot fi verificate deocmadată - se adeveresc, ar fi unul dintre cele mai ample atacuri de acest gen ale Ucrainei de la începutul războiului.

Baza de la Morozovsk ar găzdui până la 30 de avioane, potrivit NEXTA.

UCRAINA INTENSIFICĂ ATACURILE CU DRONE ASUPRA RUSIEI

La rândul său, Moscova a anunţat că peste noapte a neutralizat 53 de drone ucrainene, în mai multe regiuni, dar majoritatea au fost în Rostov, unde se află cartierul general militar al operaţiunii ruse din Ucraina.

CITEȘTE ȘI Rusia susţine că a neutralizat peste noapte 53 de drone ucrainene

"În cursul nopţii şi al dimineţii de 5 aprilie, mai multe tentative ale regimului de la Kiev de a efectua atacuri teroriste cu ajutorul dronelor aeriene au fost împiedicate", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. În total, 53 au fost doborâte sau interceptate, dintre care 44 deasupra regiunii Rostov (sud), potrivit aceleiaşi surse. Guvernatorul regional, Vassili Goloubev, a recunoscut pe Telegram că o substaţie electrică a fost "avariată", fără a da mai multe detalii despre pagubele provocate.

Moscova nu a menţionat însă nimic despre atacul de la aerodromul Morozovsk.

Oraşul Rostov pe Don, capitala regiunii Rostov, găzduieşte cartierul general al trupelor ruse implicate în ofensiva din Ucraina, lansată în februarie 2022. În iunie anul trecut, oraşul a fost de asemenea scena unei revolte spectaculoase a mercenarilor din compania Wagner, care au ocupat pentru scurt timp cartierul general al armatei înainte de a pune capăt rebeliunii lor.

Celelalte regiuni vizate vineri de atacuri cu drone au fost Saratov (1), Kursk (1), Belgorod (1) şi Krasnodar (6), potrivit Ministerului rus al Apărării.

Ucraina, care se confruntă de doi ani cu o ofensivă rusă, şi-a intensificat atacurile asupra Rusiei în ultimele săptămâni, vizând în special situri energetice. Kievul promisese să ducă luptele pe teritoriul rusesc ca represalii la numeroasele bombardamente de pe teritoriul său. Armata sa atacă de asemenea regiunile ocupate de Moscova, adică aproape 20% din teritoriul său. Preşedintele Volodimir Zelenski subliniază în fiecare seară, în discursurile sale către populaţie, necesitatea de a intensifica producţia autohtonă de drone şi rachete şi a sugerat că sunt în pregătire noi operaţiuni care să vizeze teritoriul inamic.

La rândul său, Ucraina a anunţat că a interceptat peste noaptea toate cele 13 drone explozive Shahed lansate de armata rusă împotriva teritoriului său. Rachete au vizat din nou regiunea Harkov, din nord-est, potrivit autorităţilor. Guvernatorul regiunii Harkov, care se învecinează cu Rusia, a declarat că 15 localităţi au fost vizate de bombardamente ruseşti în noaptea de joi spre vineri.

CITEȘTE ȘI Ucraina anunţă că a doborât toate cele 13 drone lansate de Rusia în cursul nopţii

Tot vineri, o lovitură ucraineană a rănit cinci persoane, dintre care două sunt "în stare gravă", în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia, potrivit autorităţilor regionale instituite aici de Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.