Kenya este pregătită să trimită 1.000 de poliţişti care să ajute la o soluţionare a crizei politice şi în domeniul securităţii care sfâşie Haiti şi să preia conducerea unei Forţe Multinaţionale promovată de către Statele Unite, anunţă Ministerul de Externe al acestei ţări africane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kenya a acceptat să analizeze în mod pozitiv să preia conducerea unei Forţe Multinaţionale în Haiti. Kenya se angajează să desfăşoare un contingent de 1.000 de poliţişti pentru a ajuta la formarea şi susţinerea poliţiei haitiene în vederea restabilirii normalităţii în ţară şi protejarea instalaţiilor strategice”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Ministerul kenyan de Externe.

”Propunerea de desfăşurare” kenyană necesită însă un mandat al Consiliului de Securitate al ONU şi un acord al autorităţilor haitiene, precizează ministerul.

”O misiune de evaluare a unei echipe operaţionale a poliţiei din Kenya este prevăzută în următoarele săptămâni”, anunţă aceeaşi sursă.

Această misiune va permite să se adune informaţii şi să se orienteze un mandat în funcţie de nevoile operaţionale ale misiunii în Haiti.

Alte detalii nu erau disponibile imediat.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres şi premierul haitian Ariel Henry au îndemnat comunitatea internaţională să intervină pentru a ajuta poliţia haitiană - depăşită de ganguri care controlează aproape 80% din capitala haitiană Port-au-Prince.

Aceste ganguri îşi multiplică infracţiunile - răpiri, jafuri armate şi furturi de maşini.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat sâmbătă, înaintea anunţului Nairobi, că au loc progrese în vederea înfiinţării unei Forţe multinaţionale de restabilire a păcii în Haiti.

Kenya şi-a desfăşurat forţe de menţinere a păcii în străinătate, şi anume în Republica Democratică Congo şi Somalia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.