Preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a dat foc sâmbătă la peste 100 de tone de fildeş confiscate de la contrabandişti, o cantitate record, după ce a cerut interzicerea totală a colţilor de elefant, pentru a opri traficul “criminal” şi pentru a evita dispariţia elefanţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Înălţimea grămezii de fildeş din faţa noastră marchează hotărârea noastră”, a spus Kenyatta, înainte de a aprinde focul.

“Nimeni, repet, nimeni nu are dreptul să facă niciun fel de comerţ cu fildeş, pentru că acesta înseamna moartea elefanţilor noştri şi dispariţia moştenirii noastre naturale”, a adăugat el.

Unsprezece grămezi de colţi de elefanţi şi o alta de coarne de rinoceri, aranjate în semicerc, au fost incendiate şi vor arde, probabil, zile la rând în parcul natural din Nairobi.

Coloane albe de fum s-au ridicat spre cer, în timp ce mii de litri de motorină şi de kerosen, injectaţi prin conducte de oţel îngropate, au alimentat flăcările.

Grămezile conţin circa 16.000 de colţi şi bucăţi de fildeş. Pe piaţa neagră, o astfel de cantitate s-ar putea vinde cu peste 100 de milioane de dolari, în timp ce coarnele de rinocer ar putea aduce până la 80 de milioane de dolari. Coarnele de rinocer pot aduce până la 60.000 de dolari kilogramul, mai mult decât aurul sau cocaina.


ABC Breaking News | Latest News Videos

Preşedintele Ali Bongo, din Gabon, care a fost invitat pentru a aprinde una dintre grămezi, a vorbit despre “masacrarea” elefanţilor din pădurile din centrul Africii şi a dat asigurări că susţine măsurile pentru interzicerea comerţului cu fildeş

“Dacă nu luăm măsuri acum, riscăm să pierdem acest animal magnific”, a subliniat Bongo.

În Africa trăiesc în prezent între 450.000 şi 500.000 de elefanţi, dar peste 30.000 sunt ucişi anual pe continent, pentru a satisface cererea pentru fildeş din Africa, unde colţii neprelucraţi se vând cu circa 1.000 de dolari kilogramul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.