Universitarul fără partid politic Kais Saied se clasează primul în urma primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale tunisiene, cu 19% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate oficiale preliminare, a anunţat luni instanţa alegerilor (Isie), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestor rezultate, Saied îl devansează pe omul de afaceri aflat la închisoare Nabil Karoui (14,9% potrivit acestor rezultate parţiale), cot la cot cu candidatul partidului de inspiraţie islamistă Ennahdha, Abdelfattah Mourou (13,1% din voturile exprimate).

Aceste rezultate confirmă date prezentate duminică seara de două institute de sondare private tunisiene, care-l plasau pe Saied înaintea lui Karoui. Însă aceste sondaje îl prezentau pe Mourou pe poziţia a treia, la o distanţă mai mare.

Şapte milioane de alegători au fost chemaţi duminică să departajeze 26 de candidaţi în primul tur al acestui scrutin, care s-a desfăşurat pe fondul unei grave crize economice şi sociale şi într-un context de respingere a eliterlor politice tradiţionale.

Prezenţa la urne a fost de 45,02%, potrivit unor date în continuare provizorii Isie, un nivel slab în comparaţie cu cel de 64% înregistrat în primul tur al alegerilor prezidenţiale în 2014.

Saied şi Karoui, care şi-au revendicat calificarea încă de duminică seara, au făcut amândoi campanie exloatând sentimentul de respingere a elitelor politice.

Un fin cunoscător al Constituţiei, Kais Saied s-a făcut cunoscut ca un comentator politic şi şi-a cultivat imaginea de ”Dl. Curat”, incoruptibil, mai presus de mase.

Karoui, care provine din establishmentul tunisian, şi-a văzut imaginea ”antisistem” consolidată după ce a fost încercerat, la sfârşitul lui august, în cadrul unei anchete cu privire laspălare de bani şi farudă fiscală. El şi-a clădit popularitatea în ultimii ani, organizând operaţiuni de caritate în regiuni defavorizate din ţară şi are în spatele său puterea unui post privat de televiziune, Nessma, al cărui fondator este.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.