O Curte de Apel a găsit ”ilegală”, miercuri, decizia premierului britanic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul până la 14 octombrie, cu două săptămâni înaintea Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic a anunţat imediat că va face recurs împotriva acestei hotărâri, la Curtea Supremă de la Londra.

Potrivit avocatului Jolyon Maugham, parte în dosar, Curtea Supremă ar putea să examineze hotărârea marţea viitoare.

Curtea de Apel din Edinburgh a stabilit că această decizie are ”ca scop să obstrucţioneze Parlamentul” şi a declarat această ”prorogare” ”ilegală” şi ”nulă şi fără efect”.

”Suntem dezamăgiţi de hotărârea de azi (miercuri) şi vom face apel la Curtea Supremă”, a declarat Downing Street într-un comunicat, imediat după anunţarea hotărârii.

Aceasta este prima victorie judiciară a opozanţilor acestei suspendări foarte controversate a Parlamentului britanic.

În primă instanţă, justiţia scoţiană a respins această acţiune intentată de aproape 80 de parlamentari proeuropeni, cu scopul de a bloca această suspendare, denunţată de către criticii săi drept o manevră a şefului Guvernului conservator vizând să-i împiedice să blocheze un Brexit fără acord (”no deal”).

Judecătorul Raymond Doherty aprecia că această suspendare ţine ”de domeniul politicii şi luarea deciziilor, ceea ce nu poate fi evaluat după criteriile legale, ci doar după judecăţi politice”, adăugând în hotârârea sa că este de resortul ”Parlamentului sau, la urma urmei, a electoratului” să tranşeze.

Parlamentul britanic a fost suspendat în noaptea de luni spre marţi pe o perioadă de cinci săptămâni, într-o atmosferă politică tensionată.

Ceremonialul codificat ce marchează această ceremonie s-a desfăşurat într-o atmsferă electrică, în toiul unor proteste dure ale opoziţiei, ai cărei membri au agitat pancarte cu mesajul ”Reduşi la tăcere” şi le-au strigat ”Ruşine să vă fie!” colegilor lor conservatori.

Înainte de acest lucru, deputaţii au făcut să eşueze pentru a doua oară în câteva zile propunerea lui Boris Johnson de a-i convoca pe alegători la urne la 15 octombrie, cu scopul obţine o nouă majoritate şi o marjă de manevră.

Înaintea oricărui scrutin, opoziţia vrea să se asigure că perspectiva unui ”no deal” şi haosul economic pe care acesta l-ar provoca sunt îndepărtate şi că Brexitul va fi amânat cu trei luni, în cazul în care nu se ajunge la un acord până a 19 octombrie, aşa cum a decis Parlamentul prin vot săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.