Un tribunal rus a prelungit marţi - până la 30 iunie - detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la arestarea acestuia în urma unor acuzaţii de ”spionaj” pe care acesta le respinge, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalul Municipal al Moscovei a examinat o cerere a autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară şi a prelungit durata detenţiei lui 'Evan Gershkovich până la 30 iunie 2024”, anunţă pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din capitala rusă.

Încarcerarea acestui jurnalist cunoscut al The Wall Street Journal  (WSJ) a marcat un nou nivel în tensiunile grave dintre Moscova şi Washington, exacerbate de Războiul din Ucraina.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, care a lucrat la AFP la Moscova în perioada 202o-2021, a fost arestat în 2023 de către FSB în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Ural.

El respinge aceste acuzaţii de ”spionaj”, pasibile de 20 de ani de închisoare, la fel ca Statele Unite, ziarul său şi rudele sale.

Rusia nu a prezentat niciodată în mod public elemente de probă.

Întreaga procedură a fost clasată secretă.

Washingtonul acuză Moscova de faptul că l-a luat ostatic pentru a-l schimba, la fel ce pe mai mulţi cetăţeni americani arestaţi în ultimii ani în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat, într-adevăr, dispus la eliberarea jurnalistului în schimbul eliberării lui Vadim Krasikov, încarcerat pe viaţă în Germania, după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui opozant cecen la Berlin înj 2019.

Însă eforturi în vederea eliberării acestuia ar fi putut să fi luat o întorsătură complicată după moartea în închisoare a opozantului rus Aleksei Navalnîi care, potrivit anturajului său, făcea parte dintr-un plan de schimb de deţinuţi în curs de negociere.

Ambasadoarea americancă la Moscova Lynne Tracy a declarat marţi, după audiere, că prelungirea detenţiei lui Evan Gershkovich este ”deosebit de dureroasă”, deoarece în această săptămână se împlineşte un an de la arestarea acestuia.

”Acuzaţiile formulate împotriva lui Evan sunt absolut false”, a declarat ea, catalogându-le drept ”ficţiune”.

Jurnalistul american ”a dat dovadă de o rezistenţă şi de o forţă remarcabile în această situaţie sinistră”, a declarat ea.

”Însă este timpul ca Guvernul rus să-l lase pe Evan să plece”, a cerut ea.

”ESTE NEVINOVAT”

După arestarea lui Evan Gershkovich, justiţia rusă prelungeşte în mod sistematic, la fecare două-trei luni, detenţia provizorie a acestuia în Închisoarea Lefortovo - a FSB -, la Moscova.

Săptămâna trecută, ambasadoarea Lynne Tracy, l-a vizitat şi a asigurat că rămâne ”puternic”, în pofida circumstanţelor.

Arestarea sa a provocat un şoc în rândul corespondenţilor din Occident care continuă să lucreze în Rusia în condiţii tot mai tensionate

În scrisorile pe care le trimite familiei, el spune că încearcă să fie optimist şi să dea dovadă de unor, declară apropiaţii săi.

El vorbeşte în aceste scrisori, de exemplu, despre inteligenţa artificială (AI) sau despre clasici ruşi pe care-şi petrece timpul citindu-i.

”Este trist să vezi tot timpul că Evan a piedut”, declara AFP sora sa, Danielle.

”Este nevinovat. Noi vrem să se întoarcă acasă cât mai repede”, spunea ea.

la fel ca el, un fost puşcaş marin american, Paul Whelan, încarcerat în Rusia din 2018, aşteaptă un schimb de deţinuţi şi respinge acuzaţii de spionaj, în urma cărora a fost condamnat la 16 ani de închisoare.

Au fost arestaţi şi deţinători ai dublei cetăţenii.

O rusoaico-americancă a fost arestată tot la Ekaterinburg şi a fost acuzată de ”înaltă trădare”, o infracţiune pedepsită aspru, pentru că a trimis bani armatei ucrainene.

Înaintea ei, o jurnalistă ruso-americancă, Alsu Kurmasheva, care lucrează la RFE/RL, o publicaţie finanţată de Congresul american, a fost arestată în Rusia în octombrie 2023.

Ea este acuzată de difiuzare de ”informaţii false” despre armata rusă, o infracţiune de asemenea pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea lungă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.