Judecători olandezi au examinat elemnete potrivit cărora zborul MH17 a fost doborât cu o rachetă rusească în estul Ucrainei - ”principalul” scenariu al anchetei împotriva suspecţilor, judecaţi în contumacie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un avion de tip Beoing 777 aparţinând companiei malaysiene Malaysia Airlines, care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014, a fost doborât deasupra zonei conflictului armat cu sepratişti proruşi în estul Ucrainei, iar cele 298 de persoane de la bord au fost ucise.

Ancheta arată că piesele analizate ”corespund unei rachete (de tip) Buk” şi subliniază că ”nu există alte concluzii posibile”, a subliniat marţi preşedintele completului care judecă dosarul la Schiphol, Hendrik Steenhuis.

Magistraţii au difuzat o înregistrare video în care pare un fum alb care se ridică pe cer, pe o câmp agricol, în apropiere de Pervomaiskii, în estul Ucrainei, în momentul în care avionul a fost doborât.

Un martor interogat în cadrul anchetei a declarat că a văzut o rachetă ”zburând timp de 20 de secunde, după care a explodat în apropierea cabinei unuiavion civil”, potrivit judecătorilor.

Procesul celor patru suspecţi - separatişti proruşi de rang înalt din estul Ucrainei - urmează să le ofere ”clarificări” rudelor victimelor, sublinia Hendrik Steenhuis luni, la deschiderea acestei etape cruciale a procedurii judiciare.

Trei ruşi - Serghei Dubinski, Igro Gurkin şi Oleg Pulatov - şi un ucrainean - Leonid Harcenko - sunt acuzaţi de faptul că au participat la lansarea rachetei care a doborât avionul, potrivit acuzării.

O echipă internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în 2019 că avionul a fost doborât cu o rachetă de tip Buk provenind de la a 53-a Brigadă Antiaeriană rusă din Kursk (sud-vest).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.