Curtea de Casaţie italiană a confirmat confiscarea sumei de 49 de milioane de euro Ligii (extremă dreapta, la putere), dispusă de justiţie în urma unei fraude a unor foşti conducători ai formaţiunii, o hotărâre care obligă partidului vicepremierului Matteo Salvini, considerat cel mai puternic om din Italia, să ramburseze statul italian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După cinci ore de deliberări în Camera de Consiliu, Curtea de Casaţie a confirmat luni seara confiscarea acestei sume, hotărâtă la 26 noiembrie de Curtea de Apel de la Genova, dar care i-a achitat pe doi foşti lideri ai Ligii Nordului - care a devenit între timp Liga -, care au beneficiat de o presciere a faptelor, ce datează de aproximativ zece ani.

Frauda respectivă datează din perioada 2008-2010, pe când fondatorul Ligii Nordului - Umberto Bossi - era acuzat de faptul că a folosit în scopuri private suma de 49 de milioane de euro, obţinuţi de Ligă prin rambursarea cheltuielilor electorale, în timp ce fostul său şofer şi trezorier - Francesco Belsito - era acuzat că a falsificat conturi ale partidului.

Potrivit unor interceptări telefonice şi mărturii citate de presă în primăvara lui 2012, când a izbucnit scandalul, atât Umberto Bossi, cât şi fii săi Renzo şi Riccardo, dar şi alţi apropiaţi, inclusiv soţia sa, au recurs la fondurile partidului pentru a-şi finanţa cheltuieli private - precum renovarea unor case, funcţionarea unei şcoliprivate înfiinţate de către soţie, închirierea unor maşini de lux şi inclusiv a unor tratamente dentare.

Renzo Bossi, care a avut nevoie de trei ani pentru a-şi lua Bacalaureatul în Italia, era suspectat, între altele, că a cumpărat o diplomă universitară în Albania, unde a ”finalizat” într-un an studii care durează de obicei trei ani.

Însă banii au dispărut, iar altă anchetă judiciară încearcă să localizeze milioanele de euro care se aflau în conturile partidului.

Dintre cele 49 de milioane de euro confiscate de către justiţie, doar trei milioane de aflau în mod real în conturi aparţinând Ligii, care s-a angajat să ramburseze restul de 46 de milioane de euro, însă printr-o eşalonare a plăţilor timp de mai multe decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.