Tribunalul din Evry a respins luni o plângere a unei francezo-vietnameze în vârstă de 79 de ani, care a dat în judecată, în civil, 14 multinaţionale din domeniul agrochimic în calitate de victimă a ”agentului portocaliu”, o substanţă chimică toxică defoliantă folosită de către armata americană în Războiul din Vietnam, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul le-a dat dreptate celor 14 companii, stabilind că ele ”sunt întemeiate în a se prevala de imunitatea de jurisdicţie”.

Acocatul companiei americane Monsanto - preluată în 2018 de compania germană Bayer -, Jean-Daniel Bretzner, a obiectat că un tribunal francez este competent să judece acţiunea unui stat străin suveran în cadrul unei ”politici de apărare” pe timp de război.

Justiţia franceză a stabilit, după examinarea probelor din dosar, că societăţile au acţionat ”din ordinul şi în contul statului american, în săvârşirea unui act de suveranitate”, se arată în hotărâre, pe care AFP scrie că şi-a procurat-o.

Zeci de milioane de litri din acest defoliant au fost stropiţi de către armata americană, în perioada 1962-1971, deasupra pădurilor şi culturilor vietnameze şi din Laos, cu scopul de a împiedica înaintarea gherilei comuniste.

Tran To Nga, născută în 1942 în Indochina franceză, s-a angajat în mişcarea separatistă din nordul Vietnamului şi a acoperit Războiul din Vietnam (1955-1975) ca jurnalistă.

Ea acuză că a fost expusă atunci unor efecte pe termen lung ale acestui produschimic extrem de toxic, supranumit ”agentul portocaliu”.

Începând din 2014, această bunică francezo-vietnameză poartă o bătălie judiciară, în civil, împotriva a 14 firme, pe care le acuză de producerea acestui compus chimic.

Tran To Nga spune că suferă de patologii ”caracteristice” unei expuneri la acest erbicid.

Ea suferă de un diabet de tip 2 şi prezintă o alergie extrem de rară la insulină. Ea s-a îmbolnăvit de două tuberculoze şi are un cancer, iar una dintre fiicele sale a murit din cauza unei malformaţii cardiace.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.