Justiţia franceză ar putea ancheta oficiali americani cu privire la tortura practicată la închisoarea americană Guantanamo Bay (Cuba), în contextul în care a examinat abandonarea procedurilor, hotărâtă în urmă cu doi ani de judecători de instrucţie, proceduri declanşate în baza plângerilor depuse de către doi foşti deţinuţi francezi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nizar Sassi şi Mourad Benchellali - arestaţi în Pakistan, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, iar apoi încarceraţi până în 2005 în baza militara instalată în Cuba - acuză autorităţile americane de ”sechestrare arbitrară” şi ”acte de tortură”.

Ancheta, deschisă în 2005, a fost abandonată în septembrie 2017.

Judecătorul de instrucţie a apreciat atunci că persoanele acuzate nu puteau face obiectul unor proceduri cu titlu individual, ei fiind ”reprezentanţi ai statului care acţionau în această calitate”.

Această hotărâre de abandonare a procedurilor a fost contestată de către reclamanţi, care au sesizat camera de instrucţie a Curţii de Apel din Paris, pentru a obţine o anulare a abandonării (non-lieu) procedurii şi investigaţiilor.

”Aceasta este una dintre ultimele şanse în lume ca un judecător penal să identifice şi să pună sub urmărire penală civili şi militari care se fac vinovaţi de crime” comise la Guatanamo, a insitat avocatul William Bourdon, unul dintre reprezentanţii lui Nizar Sassi şi Mourad Benchellali.

”Materialitatea” faptelor este ”incontestabilă” pentru avocaţii celor doi foşti deţinuţi la Guantanamo, care evocă muzică asurzitoare, flashuri de lumină, interogatorii violente la orice oră, privare de somn, detenţie în cuşti mici cu gratii.

”Părţile civile au reunit şi au adus la cunoştinţa” justiţiei ”orice documentaţie necesară să caracterizeze crimele suferite de acestea şi să identifice persoanele vinovate”, să asigurări William Bourdon. 

Bourdon şi colegul său Andréas Schuller contestă, altfel, orice imunitate jurisdicţională a oficialilor americani.

”În cazuri similare, mari demnitari civili şi militari au fost urmăriţi fără să se opună vreo imunitate. Ar fi de neînţeles ca alt tratatemnt să li se aplice lui Nizar Sassi şi Mourad Benchellali”, insistă Bourdon.

Acest argument a fost respins de către Parchetul General francez, care a cerut joi confirmarea abandonării procedurilor şi a apreciat că toate persoanele susceptibile să fie inculpate beneficiază de ”imunitatea de jusridicţie” acordată statelor.

Curtea de Apel de la Paris deliberează până la 19 decembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.