Justiţia federală americană a inculpat trei bărbaţi albi - inculpaţi deja de statul Georgia - cu privire la uciderea tânărului Ahmaud Arbery, care făcea jogging, prin împuşcare, în februarie 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gregory McMichael, în vârstă de 65 de ani, fiul său Travis, în vârstă de 35 de ani, şi William Bryan, în vârstă de 51 de ani, au fost inculpaţi de crimă rasistă şi de tentativă de răpire de către un tribunal federal, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei.

În actul inculpării, adoptat de către un mare juriu, inculpaţii sunt acuzaţi de faptul că l-au luat drept ţintă pe tânăr ”din cauza rasei şi culorii” pielii sale, l-au urmărit cu o camionetă şi arme de foc, ”ceea ce a antrenat moartea” acestuia.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis prin împuşcare la 23 februarie 2020, în timp ce alerga într-un cartier rezidenţial din Brunswick, de către cei trei bărbaţi care l-au luat drept un spărgător care acţiona în cartier.

Timp de peste două luni, poliţia nu a efectiuat nicio arestare şi a fost necesară difuzarea unei înregistrări video a dramei, împărtăşită masiv pe reţele de socializare, la începutul lui mai, pentru ca să-i fie retrasă ancheta şi ca aceasta să înceapă apoi cu adevărat.

Autorităţile i-au arestat, la puţin timp după aceea, pe cei trei bărbaţi, care au fost inculpaţi de ”omor” şi ”falsă arestare”.

Ei au fost încarceraţi până la proces, însă nicio dată a acestuia nu a fost stabilită încă.

Constituţia Statelor Unite interzice judecarea unei persoane de două ori pentru aceleaşi fapte, însă Curtea Supremă autorizează - începând din 1847 - proceduri distincte ale justiţiei federale şi ale statului, pe motiv că este vorba despre ”entităţi suverane” diferite.

În realitate, însă, rar au loc două procese, întrucât după pronunţarea unei condamnări de către unul dintre cele două sisteme, celălalt îşi pierde, în general, interesul.

Însă acest lucru permite o creştere a presiunii în dosare foarte sensibile sau reluarea unui dosar după o achitare sau o abandonare a procedurilor.

Astfel, în anii '60, justiţia federală a inculpat mai mulţi bărbaţi albi, achitaţi de uciderea unor persoane de culoare de către justiţia statelor lor, în Sudul segregaţionist al ţării.

Mama lui Ahmaud Arbery a depus o plângere în civil şi cere despăgubiri în valoare de un milion de dolari.

Ea vizează familia McMichael şi pe William Bryan, dar şi poliţişti şi procurori locali pe care-i acuză că au vrut să muşamalizeze acest caz emblematic al mişcării Black Lives Matter (BLM).

Numele lui Ahmaud Arbery a răsunat în întreaga ţară, la manifestaţii uriaşe împotriva violenţei la care poliţia îi supune pe afroamericani, dar şi al lui George Floyd, ucis prin asfixiere de către poliţistu alb Derek Chauvin la Minneapolis, sau al lui Breonna Taylor, ucisă prin împuşcare de poliţişti în apartamentul să la Louisville.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.