Justiţia din Botswana şi-a menţinut luni, în apel, hotărârea de a scoate homosexualitatea de sub incidenţa penală, respingând un recurs formulat de către Guvernul conservator al acestei ţări din Africa australă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cererea în apel a fost respinsă”, a anunţat Înalta Curte într-o hotărâre, după care AFP scrie că deţine o copie.

În 2016, Tribunaul din Gaborone, capitala ţării, a dispus ca legile care pedepsesc relaţiile între persoane de acelaşi sex să fie amendate, catalogându-le drept nişte ”relicve ale erei (britanice) victoriene”, care ”asupresc o minortate”.

Această hotărâre, salutată drept ”istorică” la nivel internaţional, era foarte aşteptată pe întregul continent african, unde homosexulitatea rămâne ilegală în mai bine de jumătate dintre ţărle subsahariene.

Însă Guvernul a făcut apel împotriva acestei hotărâri în octombrie, apreciind că această ”problemă politică” este necesar să fie tranşată în Parlament şi nu de către justiţie.

Cetăţenii homsexuali ai Botswana au trăit mult timp în ”frica constantă de a fi descoperiţi sau arestaţi”, a declarat judecătorul Ian Kirby, citindu-şi hotărârea.

”Acest lucru a condus uneori la depresei, la un comportament sinucigaş, la alcoolism sau la toxicomanie”, şi-a exprimat el regretul.

Botswana este una dintre puţinele ţări africane care a scos homosexulitatea de sub incidenţa penală, alături de Lesotho, Mozambic, Angola şi Seychelles.

Africa de Sud este singura ţară africană care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, legalizată în 2006. Justiţia s-a pronunţat atunci în urma plângerii unei persoane care contesta Codul Penal, ce pedepsea homosexualitatea, din 1965, cu pedepse de până la şapte ani de închisoare

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.