Justiţia turcă a confirmat marţi, în apel, condamnarea a 14 angajaţi ai ziarului de opoziţie Cumhuriyet, acuzaţi de susţinerea reţelei predicatorului Fethullah Gülen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumhuriyet este una dintre rarele voci critice la adresa Guvernului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit Ankarei, Gülen şi susţinătorii săi au urzit lovitura de stat eşuată în iulie 2016. Predicatorul respinge acuzaţiile, iar organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză puterea turcă de faptul că se serveşte de puciul eşuat pentru a înăbuşi orice formă de opoziţie.

Cumhuriyet a anunţat că o curte de apel a confirmat legalitatea condamnărilor celor 14 angajaţi ai săi în prima instanţă, în aprilie.

Jurnaliştii Hakan Kara şi Guray Oz, caricaturistul Musa Kart, avocatul Mustafa Kemal Gungor, contabilul Emre Iper şi un membru al Consiliului de Administraţie Onder Celik urmează să fie retrimişi la închisoare pentru a-şi ispăşi restul pedepselor, toate până în cinci ani.

Jurnalistul Kadri Gursel şi contabilul Bulent Utku şi-au ispăşit deja pedepsele.

Redactorul-şef Murat Sabuncu şi jurnaliştii Ahmet Sik, Hikmet Cetinkaya, Orhan Erinc, Akin Atalay şi Aydin Engin urmează să facă apel împotriva condamnărilor lor, mai mari de cinci ani de închisoare, la o jurisdicţie superioară, a precizat Cumhuriyet.

După puciul eşuat, peste 77.000 de persoane au fost încarcerate fără să fie judecate, iar aproximativ 150.000 de funcţionari şi militari au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii.

Descinderi în vederea arestării au devenit în prezent o rutină. Autorităţile turce au dispus marţi arestarea a 311 prespuşi membri ai reţelei ”guleniste”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.