Justiţia britanică examinează dacă fostul rege al Spaniei Juan Carlos poate beneficia de o imunitate în Regatul Unit cu privire la fapte care s-au desfăşurat înainte să abdice, în 2014, într-un proces de hărţuire pe care i l-a intentat fosta sa amantă Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a fost amanta lui Juan Carlos din 2004 în 2009.

Ea susţine că, după întreruperea relaţiei, începând din 2012, a fost spionată şi hărţuită - timp de opt ani - din ordinul fostului şef al statului spaniol.

Femeia de afaceri daneză, în vârstă de 58 de ani, dar şi copiii săi ar fi fost ameninţaţi şi i s-ar fi intrat în casă.

Fostul monarh i-ar fi cerut să-i dea înapoi cadouri - opere de artă, bijuterii şi bani, în sumă de 65 de milioane de euro.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn - cunoscută şi sub numele de Corinna Larsen - a depus plângere cu privire la hărţuire în octombrie 2020, la Londra, unde trăieşte.

Ea cere o indemnizaţie cu privire la un prejudiciu psihologic şi pierderi de venituri din cauza anxietăţii şi un ordin de restricţie.

Fostul rege, în vârstă de 84 de ani, dezminte ferm aceste acuzaţii.

Însă, înainte de abordarea acestui dosar, se pune problema imunităţii lui Juan Carlos.

În martie, Înalta Curte de la Londra stabilea că fostul monarh nu beneficiază de o imunitate persoanlă, întrucât nu este şeful statului sau un membru al famileii regale spaniole.

Inclusiv în cazul unor fapte anterioare abdicării sale - în iunie 2014 -, faptele de ”hărţuire” care-i sunt reproşate de către fosta amantă ”nu ţin de sfera de activitate guvernamentală sau suverană” în care benedicia de o imunitate în dreptul englez, stabilea Înalta Curte.

Este vorba despre un revers important al fostlui suveran spaniol, care trăieşte în exil, din 2020, în Emiratele Arabe Unite (EAU), în contextul în care justiţia spaniolă a clasat fără urmări, la începutul lui martie, trei anchete care-l vizau, cu privire la corupţie şi delapidare.

Însă, în iulie, el a obţinut autorizaţia de a face apel împotriva acestui refuz de a beneficia de imunitate.

Judecătorii Curţii de Apel urmează să examineze dacă Juan Carlos poate pretinde o asemenea protecţie în cazul unor fapte anterioare abdicării sale.

Ei încearcă să stabilească dacă el a acţionat în ”calitatea sa publică” de rege sau în ”calitate privată”.

Indiferent de soluţia acestui recurs, Juan Carlos nu va obţine protecţie pentru fapte comise după ce a plecat din funcţie.

Majoritatea faptelor de care-l acuză Corinna Larsen au avut loc după 2014.

Devenit şef de stat în 1975, după moartea dictatorului Francisco Franco, care l-a desemnat drept succesorul său, regele Juan Carlos I a fost salutat pe plan internaţional timp de decenii şi fost respectat la nivel naţional, pentru că a permis revenirea democraţiei în Spania.

Însă popularitatea i s-a prăbuşit în urma uor scandaluri personale şi dezvăluiri cu privire la modul său de trai fastuos în Spania, începând din 2012, inclusiv despre relaţia sa extraconjugală cu Corinna Larsen.

Juan Carlos I a abdicat în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, care s-a distanţat de fostul monarh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.