Premierul canadian Justin Trudeau s-a vaccinat cu prima doză de vaccin AstraZeneca-Oxford, care se confruntă cu reţineri din cauza unor cazuri rare dar grave de formare de cheaguri de sânge, semnalate în unele ţări la persoane vaccinate cu acest vaccin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justin Trudeau, în vârstă de 49 de ani, s-a vaccinat într-o farmacie din Ottawa, unde a venit, îmbrăcat în costum şi cravată, împreună cu soţia sa. El şi-a scos cămaşa, pe sub care purta un tricou.

”Sunt foarte fericit”, i-a spus el asistentei care l-a vaccinat în tatuajul de pe braţul stâng.

”Cum Ontario a invitat oamenii în vârstă de 40 de ani să se vaccineze cu vaccinulu AstraZeneca(-Oxford) la farmacie, a venit rândul nostru”, a declarat el anterior, într-o conferinţă de presă.

Soţia sa, Sophie Grégoire Trudeau s-a îmbolnăvit de covid-19 în martie 2020, iar premierul a fost nevoit să se izoleze în carantină la reşedinţăa sa de la Ottawa.

”Este o uşurare să ştim că acest gest simplu ne ajută să ne protejăm pe noi înşine, dar mai ales să-i protejăm pe cei din jurul nostru pe care-i iubim”, a declarat presei Justin Trudeau.

”Dacă v-a venit rândul, vă invit să vă vaccinaţi cât mai rapid posibil”, şi-a îndemnat el compatrioţii.

”Cel mai bun vaccin este cel pe care-l primim primul”, a reiterat el vineri pe Twitter.

Majoritatea provinciilor canadiene au lărgit, săptămâna aceasta, accesul la acest vaccin persoanelor în vârstă de peste 40 de ani, rezervat anterior persoanelor în vârstă de peste 55 de ani.

Un pic peste 1,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de Ottawa, au fost administrate în Canada.

Trei cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor s-au semnalat în Canada, la persoane vaccinate cu acest vaccin, iar toate cele trei persoane s-au refăcut, potrivit Santé Canada.

Neîncrederea în vaccinul AstraZeneca-Oxford a determinat numeroase ţări să impună limite de vaccinare în folosirea acestuia. Unele ţări au suspendat folosirea vaccinului laboratorului suedezo-britanic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.