Apărarea jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia săptămâna trecută şi acuzat de ”spionaj”, o acuzaţie pe care o respinge, a făcut apel împotriva plasării acestuia în arest provizoriu, a anunţat un tribunal de la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acelaşi avocat (din oficiu) care l-a reprezentat pe Gershkovich la arestare a făcut apel”, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Tribunalului Lefortovo din Moscova.

”Data audierii apelului împotriva plasării în detenţie va fi anunţată săptămâna aceasta”, a anunţaty ea, precizând că cererea urmează să fie examinată de altă Curte, o instanţă mai înaltă.

Evan Gershkovich, corespondentul în Rusia al prestigiosului cotidian american The Wall Street Journal (WSJ) şi un fost jurnalist AFP la Moscova, a fost plasat joi în detenţie provizorie - cel puţin până la 29 mai.

El a fost arestat la Ekaterinburg (Ural) de către Serviciul Federal rus de Securitate (FSB), care îl acuză de ”spionaj”.

WSJ şi jurnalistul, respectat de către colegii săi pentru rigoarea sa, dezmint aceste acuzaţii.

Preşedintele american Joe Biden a cerut vineri eliberarea jurnalistului, iar Casa Albă a respins drept ”ridicole” acuzaţiile de spionaj.

Arestarea sa intervine într-un context de reprimare puternică a presei, în Rusia, după invazia Ucrainei, care a tensionat relaţiile Moscovei cu Washingtonul.

Ea are loc în urma unui  schimb de deţinuţi, în decembrie. Starul american al baschetului Brittney Griner a fost eliberată de Rusia în schimbul eliberării negustorului de armament rus Viktor Bout de către Statele Unite.

Washingtonul a acuzat în mai multe rânduri Moscova de arestarea arbitrară a unor americani, cu scopul de a-i folosi ca monedă de schimb şi a recupera ruşi deţinuţi în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.