Jurnalista de la postul rus de radio Ecoul Moscovei Tatiana Felgenhauer, înjunghiată în gât, luni, în redacţie, a fost victima unui ”nebun” şi nu a unei atmosfere ostile faţă de presa critică la adresa puterii din Rusia, a apreciat marţi Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încercarea de a lega acest eveniment tragic, legat de manifestarea unei asemenea nebunii, cu altceva nu este logică sau corectă din punctul nostru de vedere”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Voci s-au ridicat în urma dramei, pentru a denunţa o atmosferă de ură faţă de presa independentă, alimentată de putere.

”Regretăm (această agresiune) şi o compătimim pe Tatiana, pe rudele ei şi redacţia ei de la Ecoul Moscovei, care a avut de a face cu atacul acestui nebun”, a continuat Peskov, urându-i jurnalistei - aflate în continuare la reanimare marţi - o ”restabilire” rapidă.

”Acţiunile unui nebun rămân acţiuni ale unui nebun”, a subliniat Peskov.

Prezentatoarea unei emisiuni populare, dimineaţa, la acest post critic faţă de putere, a cărei redactoră-şefă adjunctă este, Tatiana Felgenhauer a fost agresată luni la prânz în sediul postului de radio Ecoului Moscovei, situat în centrul capitalei ruse.

Atacatorul, un ruso-israelian în vârstă de 48 de ani, identificat de către anchetatori drept Boris Grits, a fost reţinut şi urma să fie prezentat în faţa unui judecător marţi.

Vizibil dezechilibrat, el a declarat că a avut cu victima ”o legătură telepatică din 2012” şi a dat asigurări că ea ”îl hărţuia sexual în fiecare noapte” prin această ”legătură”.

Numeroase voci au criticat însă o atmosferă ostilă - alimentată de putere - faţă de vocile critice, jurnalişti sau politicieni, de natură să încurajeze dezechilibraţii.

Redactorul şef al postului de radio, Aleksei Venediktov, a denunţat marţi o ”atmosferă de ură” care alimentează ideea că ”băieţii răi pot fi omorâţi”.

Sindicatul jurnaliştilor ruşi şi-a exprimat regretul faţă de difuzarea recentă a unor reportaje - în care este atacat postul Ecoul Moscovei - pe postul public de ştiri Rosia-24, care prezintă punctele de vedere ale Kremlinului.

”Tatiana avea punctul ei de vedere, alţii nu erau de acord şi o supuneau criticii. Noi respectăm şi unul şi celălalt punct de vedere”, a declarat Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.