Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost arestată în oraşul rus Kazan, a anunţat angajatorul său Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), devenind a doua jurnalistă americană arestată în Rusia în 2023, după jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alsu Kurmasheva a fost incupată cu privire la faptul că nu s-a declarat ”ca fiind agent străin”, un capăt de acuzare cu privire la care riscă până la cinci ani de închisoare, precizează într-un comunicat această instituţie de presă privată finanţată de către Congresul Statelor Unite.

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga împreună cu soţul şi copii lor, a fost în Rusia cu o ”urgenţă de familie” la 20 mai, iar apoi a fost arestată temporar la 2 iunie, înainte de zborul de întoarcere, la Kazan, precizează  RFE/RL.

Paşapoartele american şi rus i-au fost confiscate şi nu a putut părăsi Rusia, după care a fost inculpată miercuri.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, anunţă într-un comunicat că Kurmasheva se afla miercuri seara într-un centru de detenţie temporară, potrivit agenţiei oficiale de presă Tatar-Inform.

Autorităţile o acuză pe jurnalistă de faptul că a ”cules în od deliberat informaţii militare despre activităţi ruseşti pe Internet pentru a trimite aceste informaţii unor surse străine” în septembrie 2022 şi a ”desfăşurat campanii de informaţii prin care a discreditat Rusia”, precizează Tatar-Inform.

”JURNALISTĂ CU EXPERIENŢĂ”

CPJ îndeamnă Rusia s-o ”elibereze imediat” pe jurnalistă şi ”să abandoneze toate urmăririle” declanţate împotriva acesteia.

”Jurnalismul nu este o crimă, iar detenţia lui Kurmasheva este o nouă probă a hotărârii Rusiei de a pune căluş jurnalismului independent”, denunţă orgwnizaţia în comunicat.

Potriviti RFE/RL, Alsu "Kurmasheva este o jurnlaistă cu experienţă care a acoperit mult timp minorităţile etnice din Tatarstan şi Başkiria, în regiunile Volga şi Ural, în Rusia”.

”Ea trebuie să fie eliberată pentru ase putea întoarce la familia sa imediat”, subliniază preşedintele RFE/RL Jeffrey Gedmin.

Un reprezentant al ONG-ului OVD-Info a declarat CPJ că ”foarte probabil” Kurmasheva va fi transferată în curând în detenţie provizorie.

”Ea a fost arestată pur şi simplu pentru că este o angajată a Radio Liberty. În realitate, în prezent, orice jurnalist independent din Rusia riscă acelaşi lucru”, declară un coleg al lui Kurmasheva citat de CPJ sub protecţia anonimatului, de frica represaliilor.

Potrivit CPJ, domiciliile unui număr de şapte jurnaliţti de la RFE/RL au fost percheziţionate de către poliţia din Tatarstan în 2022.

Kurmasheva este al doila jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după Evan Gershkovich.

Acest jurnalist de la WSJ a fost arestat de către Serviciile ruse de Securitate (FSB) în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural, la 29 martie. El este deţinut de atunci în Închisoarea Lefortovo, la Moscova.

Gershkovich, care a lucrat şi pentru AFP la Moscova în trecut, este acuzat de spionaj, o infracţiune care se pedepseşte cu până la 20 de ani de detenţie, însă el respinge acuzaţiile, la fel ca Statele Unite, ziarul, apropiaţii şi familia sa.

Rusia nu şi-a prezentat niciodată acuzaţiile şi nici nu a prezentat în mod public elemente de probă, iar întreaga procedură a fost clasată secretă. Nicio dată a procesului nu a fost anunţată.

Un tribunal de la Moscova a respins săptămâna trecută un apel al jurnalistului, care contesta prelungirea detenţiei provizorii.

Mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi, în ultimii ani, la pedepse grele în Rusia.

Washingtonul acuză Moscova de faptul că vrea să-i elibereze în schimbul eliberării unor ruşi deţinuţi în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.