O jurnalistă şi traducătoare germană, judecată în Turcia în legătură cu activităţile sale ”teroriste”, a anunţat luni că autorităţile turce i-au ridicat interdicţia de a părăsi teritoriul turc ce-i era impusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unui recurs al avocaţilor mei, interdicţia de a părăsi teritoriul căreia îi eram supusă a fost ridicată. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi m-au susţinut”, a declarat pe Twitter Mesale Tolu.

Tolu, în vârstă de 34 de ani, avea interdicţia de a părăsi Turcia după ce a fost eliberată provizoriu, în decembrie, după ce a petrecut opt luni în detenţie preventivă.

Încarcerarea jurnalistei, acuzată de propagandă şi apartenenţă la Partidul Comunist Marxist-Leninist (MLKP), o formaţiune interzisă în Turcia, întrucât este considerată ”teroristă”, a provocat tensiuni între Ankara şi Berlin.

Tolu, care lucra, înainte să fie arestată, pentru o mică agenţie de presă turcă Etkin Haber Ajansi (ETHA, de stânga), riscă până la 15 ani de închisoare în cadrul procesului. Următoarea audiere urmează să aibă loc la 16 octombrie.

În afară de Tolu, încarcerarea altui jurnalist, germano-turcul Deniz Yücel, a creat de asemenea tensiuni cu Germania. Yücel a fost eliberat provizoriu în februarie, după peste un an de încarcerare.

Acuzaţia formulată împotriva lui Tolu are în principal la bază prezenţa sa la manifestaţii şi funeralii ale unor activişti MLKP. Susţinătorii jurnalistei, care respinge toate acuzaţiile, denunţă un proces politic.

Decizia luată de justiţie de ridicare a interdicţiei de părăsire a teritoriului are loc cu o lună înainte de o vizită a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care Turcia şi Germania sunt implicate de mai multe luni într-un proces de destindere a relaţiilor lor.

De asemenea, Turcia şi-a multiplicat în ultimele zile semnele de împăcare trimise Europei, pe fondul unor grave tensiuni între Ankara şi Washington.

Tribunale turce au eliberat săptămâna trecută doi militari greci şi pe preşedintele Amnesty International (AI) în Turcia - nişte evoluţii neaşteptate în două cazuri care au alimentat tensiuni cu Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.