Un jurnalist iranian, Mehdi Beikoghli, a fost arestat după ce a intervievat familii ale unor deţinuţi condamnaţi la moarte în legătură cu manifestaţiile declanşate de moartea lui Mahsa Amini, anunţă vineri un cotidian reformator, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost ucise, de la jumătate lui septembrie, în aceste manifestaţii, catalogate drept ”revolte” de către Teheran, iar alte mii de persoane au fost arestate.

14 CONDAMNĂRI LA MOARTE

”Mehdi Beikoghli, şeful serviciului politic al cotidianului Etemad, a fost arestat ieri (joi) seara”, anunţă ziarul pe site.

Jurnalistul a publicat în ultimele săptămâni mai multe interviuri cu familii ale persoanelor condamnate recent la moarte din cauza presupusei lor implicări în manifestaţii.

Justiţia a condamnat la pedeapsa capitală 14 persoane, de la jumătatea lui septembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor informaţii oficiale.

Două dintre cele 14 persoane condamnate la moarte au fost executate.

”Soţia sa a scris pe Twitter că telefonul mobil, computerul şi bunurile personale ale lui Mehdi au fost confiscate la arestarea acestuia”, precizează Etemad.

Cotidianul Shargh a publicat în decembrie o listă cu numele a 40 de jurnalişti şi fotojurnalişti arestaţi în Iran în legătură cu această contestare.

În ultimele săptămâni, presa iraniană a anunţat arestarea altor jurnalişti.

Iranul este zguduit de manifestaţii declanşate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o iraniancă kurdă, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată de Poliţia Moravurilor din cauză că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.