Junta din Mali a interzis miercuri ”până la noi ordine”, printr-un decret, activitatea partidelor politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt suspendate până la noi ordine, din motive de ordine publică, activităţile partidelor politice şi activităţile cu caracter politic ale asociaţiilor pe întregul teritoriu naţional”, se arată într-un decret emis într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor de către şeful juntei, colonelul Assimi Goïta.

Decretul a fost citit în faţa presei de către un purtător de cuvânt al Guvernului, colonelul Abdoulaye Maïga.

Aceasta este o nouă restricţie a oricărei exprimări a opoziţiei sau disidenţei împotriva coloneilor care au preluat puterea cu forţa în augist 2020, prin răsturnarea de la putere a preşedintelui Ibrahim Boubacar Keïta.

Ea intervine în contextul în care militarii au rămas la conducerea ţării după termenul de 26 martie 2024, la care s-au angajat, în urma unor presiuni exercitate de către Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), să cedeze puterea unor civili aleşi.

Junta nu a organizat nici alegeri prezidenţiale în februarie 2024, aşa cum s-a angajat.

Colonelul Maïga a justificat suspendarea partidelor invocând un ”dialog” naţional lansat la 31 decembrie de către colonelul Goïta.

Lansarea acestui ”dialog” şi nerespectarea termenului de la 26 martie au condus la ”discuţii sterile” şi ”ipoteze care nu au niciun motiv să existe”, a declarat colonelul Maïga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.