Comisia Electorală birmană, înfiinţată de către junta aflată la putere, anunţă marţi că Liga Naţională a Democraţiei (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi, urmează să fie dizolvată, potrivit televiziunii de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

LND - care a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din 2015 şi 2020 - ”îşi va vedea statutul (...) anulat automat” începând de miercuri, din cauză că nu a îndeplinit condiţiile pentru a se reînscrie, potrivit MRTV.

Myanmarul se află în haos după ce militari au răsturnat, în februarie 2021, de la putere Guvernul civil al lui Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, în urma unor acuzaţii de fraude electorale.

Armata, aflată la putere, promite de la lovitura de stat să organizeze un scrutin naţional.

Însă militarii, care voiau iniţial să organizeze alegeri până în august, invocă motive de securitate şi logistice pentru a amâna alegerile, în această ţară devastată de un violent Război Civil şi pe care nu o controlează în întregime.

Potrivit unei organizaţii locale, peste 3.100 de persoane au fost ucise în represiunea militară a dizidenţie, după lovitura de stat.

Peste un milion de oameni au fost depşasaţi din cauza luptelor, potrivit ONU.

În decembrie, junta a condamnat-o pe fosta şefă a Guvernului la 33 de ani de închisoare, într-un proces-fluviu pe care organizaţii de apărarea drepturilor omului îl condamnă drept o impostură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.