Unul dintre cei mai conservatori judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Clarence Thomas, a primit fără să le declare - de peste 20 de ani - numeroase sejururi de lux, croaziere pe un mega-iaht şi zboruri cu avionul privat de la Harlan Crow, un donator miliardar al Partidului Republican, dezvăluie revista de investigaţii online ProPublica într-o anchetă jurnalistică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

ProPublica scrie că a intervievat ”zeci de persoane” şi a cercetat documente interne pentru a dovedi că magistratul a primit ceste cadouri de la omul de afaceri Harlan Crow din Dallas, fără să le declare.

În 2019, Clarence Thomas şi soţia sa au petrecut nouă zile de vacanţă împreună cu Harlan Crow în Indonezia, au beneficiat de avionul privat al acestuia, de iahtul său şi de bucăratul miliardarului, toate estimate la o jumătate milion de dolari.

Potrivit ProPublica, Clarence Thomas se duce aproape în fiecare vară la o proprietate a omului de afaceri la Adirondacks, în statul New York, şi l-a însoţit la ”Bohemian Grove”, în California, un club de elită exclusiv masculin, rezervat personalităţilor politice, artistice, media şi din lumea afacerilor.

Asociaţia Fix The Court - care militează în favoarea unei reforme a Curţii Supreme, considerată ”templul” dreptului american - cataloghează într-un comunicat aceste dezvăluiri drept ”stupefiante”.

Ele confirmă, potrivit asociaţiei, ”necesitatea unei reaşezări la scară mare, de către aleşi, a atribuţiilor” Curţii Supreme şi implementarea unor reguli mai stricte cu privire la cadourioe primite de către membrii acesteia.

”Pentru a păstra ceea ce a mai rămas din respectul populaţiei faţă de Curtea Supremă a Statelor unite, judecătorul Thomas trebuie să demisioneze imediat”, a cerut, într-un mesaj postat pe twitter, alesul Hank Johnson (stânga).

Democrata Alexandria Ocasio-Cortez cere, la rândul său, o procedură de ”impeachment”.

Prin nedeclararea acestor cadouri, judecătorul ar fi încălcat o lege din 1978 privind etica, adoptat în urma scandalului Watetgate.

Prietenia celui mai longeviv udecător al Curţii Supreme cu magnatul în domeniul imobiliar a fost vizată într-un articol The New York Times  (NYT) în 2011, care o cataloga drept ”neobişnuită şi sensibilă etic”.

Numele lui Clarence Thomas nu apare însă pentru prima oară într-un scandal.

Soţia sa, Ginni Thomas, o activistă şi lobbyistă, a fost implicată în ”cruciada” prin care Donald Trump a încercat să ”demonstreze” - în mod fals - că i s-au furat alegerile prezidenţiale din 2020.

După dezvăluirea unor SMS-uri şi e-mailuri pe care ea i le-a trimis magnatului imobiliar republican în acest sens, stânga a denunţat un conflict de interese şi i-a cerut soţului acesteia să se recuze în orice dosar electoral.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.