Fostul rege Juan Carlos I a plecat marţi din Spania, după o vizită de şase zile - a doua de când a plecat în exil în Emiratele Arabe Unite, în 2020 -, un sejur mult mai discret decât primul, în mai 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul monarh, în vârstă de 85 de ani, a decolat de pe Aeroportul Vitoria, în Ţara Bascilor (nord), către ora 9.00 GMT (12.00, ora României), cu un avion privat din EAU, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea publică spaniolă.

El a sosit miercuri, cu acelaşi avion, pe Aeroportul din Vigo, în galicia (nord-est), de unde a plecat duminică la Vitoria, la examene medicale.

În Galicia, Juan Carlos a stat în localitatea de coastă Sanxenxo, unde velierul cu care a fost camion al lumii în trecut, Bribon, participa la o rergată sâmbătă şi duminică.

Fostul rege s-a antrenat joi şi vineri cu echipajul, însă nu a luat parte la regata pe care Bribon a câştigat-o.

Juan Carlos a fost la Sanxenxo şi în precedenta sa vizită în Spania, în mai, prima de când a plecat în exil.

El a fost aclamat în port şi nu a fugit de camerele de luat imagini.

Această lipsă de discreţie nu a plăcut, scrie presa spaniolă, palatului regal.

”Explicaţii? Despre ce?”, a declarat el presei, în contextul în care Guvernul de stânga a apreciat că fostul monarh ”a pierdut o ocazie de a da explicaţii” despre suspiciuni de corupţie care l-au vizat şi de a le ”cere scuze” spaniolilor.

Vizita din ultimele zile a fost mult mai discretă.

Juan Carlos nu a făcut nicio declaraţie, dar a salutat presa de la bordul maşinii.

El a plecat din Spania şi s-a instalat la Abu Dhabi în august 2020, în urma unor dezvăluiri tot mai stânjenitoare despre stilul său de viaţă fastuosşi despre originea averii sale, în timp ce împotriva sa era deschisă o anchetă judiciară.

Această anchetă - cu privire la suspiciuni de corupţie şi spălare de bani - a fost clasată în martie 2022 de către justiţia spaniolă, dar şi alte două anchete deschise ulterior, din cauza prescrierii delictelor şi imunităţii de care beneficia în calitate de şef de stat până când a abdicat, în 2014.

Procurorii l-au acuzat, cu toate acestea, de ”nereguli financiare”.

Juan Carlos nu mai are de-a face cu justiţia, însă aceste scandaluri i-au pătat imaginea de figură adulată, timp de decenii, după ce a realizat tranziţia la democraţie a Spaniei, în urma morţii dictatorului Francisco Franco în 1975.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.