Şeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat miercuri că ”Europa este în pericol” şi că trebuie să convină asupra unei doctrine ambiţioase ca bază pentru acţiuni militare comune în străinătate, inclusiv cu o forţă de criză dislocabilă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Josep Borrell le-a spus reporterilor că prima sa schiţă a ”Busolei strategice”, cel mai apropiat lucru pe care UE l-ar putea avea de o doctrină militară, asemănător ”Conceptului strategic” al NATO, care stabileşte obiectivele alianţei, este crucial pentru securitate.

”Europa este în pericol”, a spus Borrell în prefaţa documentului de strategie care a fost trimis celor 27 de state ale UE pentru dezbatere.

”Trebuie să avem capabilităţi de implementare rapidă”, a mai spus el reporterilor.

O idee este de a avea o forţă de criză a UE de 5.000 de oameni, a spus Borrell, subliniind totuşi că alianţa NATO condusă de SUA rămâne în primul rând responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Miniştrii de externe şi apărării din UE vor aborda problema luni, cu scopul de a conveni asupra unui document politic în martie.

În timp ce ţările europene au soldaţi foarte pregătiţi şi putere cibernetică, navală şi aeriană, resursele sunt duplicate în 27 de armate, iar misiunile de intervenţie şi de asistenţă ale UE sunt de dimensiuni modeste.

De asemenea, statelor membre le lipsesc capacităţile logistice şi de comandă şi control ale Statelor Unite şi nu pot egala cu colectarea lor de informaţii.

O evaluare separată a ameninţărilor este confidenţială, dar diplomaţii citează statele cu probleme de la frontierele Europei drept zone în care UE ar putea avea nevoie să trimită trupe de menţinere a păcii sau să evacueze cetăţenii.

Cu acordul preşedintelui american Joe Biden, într-un comunicat comun cu preşedintele francez Emmanuel Macron de luna trecută, UE susţine că poate fi un aliat mai util pentru Statele Unite dacă îşi dezvoltă capacităţi militare de sine stătătoare.

Ieşirea Marii Britanii din UE, care a privat blocul UE de o putere militară, a oferit Parisului ocazia de a-şi promova ambiţiile pentru un rol mai mare în UE în domeniul apărării, alături de Berlin.

"Avem o responsabilitate strategică. Cetăţenii vor să fie protejaţi. Puterea diplomaţiei nu este suficientă", a spus Borrell despre puternica economie a UE, care este cel mai mare bloc comercial din lume.

Dar, în pofida progreselor înregistrate în construirea unui fond comun de apărare pentru a dezvolta arme împreună, de la sfârşitul anului 2017, UE încă nu desfăşoară grupuri de luptă de dimensiunea unui batalion, în cazul unor crize.

”Toate ameninţările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea statelor membre individuale de a face faţă este insuficientă şi în scădere”, a spus Borrell în prefaţa proiectului.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.