Premierul britanic Boris Johnson i-a cerut, într-o scrisoare publică, preşedintelui francez Emmanuel Macron să primească înapoi migranţi care sosesc în Regatul Unit din Franţa, la o zi după un naufragiu în Canalul Mânecii soldat cu 27 de morţi, o depeşă pe care Guvernul francez o respinge drept ”sărmană şi deplasată”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu propun să implementăm un acord bilateral de readmisie, pentru a permite întoarcerea tuturor migranţilor ilegali care traversează Canalul Mânecii”, scrie liderul britanic în această scrisoare pe care a postat-o pe Twitter.

Boris Johnson scrie în această scrisoare că ”UE a încheiat acorduri de readmisie cu ţări ca Belarus şi Federaţia rusă” şi îşi exprimă ”speranţa ca un astfel de acord să fie încheiatrapid şi cu Regatul Unit”.

”Această măsură ar avea un efect imediat şi ar reduce în mod considerabil - chiar ar opri - traversările, salvând astfel vieţi şi rupând în mod fundamental modelul economic al gangurilor criminale”, apreciază şeful Guvernului britanic.

Johnson scrie această scrisoare în contextul în care Londra şi Parisul încearcă să-şi reducă dezacordurile şi să îmbunătăţească o coordonare internţaională în urma naufragiului unei ambarcaţiuni, miercuri, în Canalul Mânecii, soldat cu 27 de morţi.

Această dramă este cea mai sângeroasă din 2018, în pofida unor măsuri în portul Calais şi în tunelul feroviar, prin care migranţi încearcă să intre în Anglia.

Între victime se află 17 bărbaţi, şapte femei şi trei tineri, iar doi migranţi au supravieţuit, potrivit unei surse judiciare franceze.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin şi-a anulat, în replică la scrisoarea lui Johnson, o întâlnire cu omologul său britanic Priti Patel.

Darmanin denunţă, într-un mesaj pe care i l-a trimis lui Patel, de care AFP scrie că are cunoştinţă, scrisoarea premierului britanic drept o ”dezamăgire”, iar faptul că a făcut-o publică ”şi mai rău”.

”Noi considerăm scrisoarea publicată de către premierul britanic (Boris Johnson) drept inadmisibilă şi contrară discuţiilor noastre între omologi. În consecinţă, Priti Patel nu mai este invitată duminică la o reuniune interministerială, care este menţinută ca format, între Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Comisia Europeană”, declară o sursă din anturajul lui Darmanin.

”SĂRMAN”

Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a respins dur scrisoarea lui Boris Johnson.

Attal a denunţat la BFMTV o scrisoare ”sărmană pe fond şi total deplasată ca formă”.

Scrisoarea este ”sărmană pe fond pentru că nu respectă deloc munca depusă de către grănicerii noştri, poliţiştii noştri, jandarmii noştri, salvamarii noştri (...). Pe fond, ea propune acest acord de «mutare». Nu este evident de ce avem nevoie pentru a soluţiona această problemă (...). Ne-am săturat de discursul dublu şi de externalizarea problemelor”, atacă Attal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.