Secretarul general al Casei Albe John Kelly a provocat reacţii aprinse după ce l-a catalogat pe generalul sudist Robert E. Lee drept un ”om onorabil” şi a apreciat că războiul de secesiune a fost provocat de o ”incapacitate de a face compromisuri”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Robert E. Lee era un om onorabil. Este un om care şi-a abandonat ţara pentru a se bate pentru statul său, ceea ce, acum 150 de ani, era mai important ca ţara”, a apreciat John Kelly luni seara pe postul Fox News, referindu-se la comandantul armatei sudiste care apăra sclavia.

”Incapacitatea de a face compromisuri a condus la Războiul Civil”, a adăugat acest general în retragere care a devenit în iulie secretarul general al Casei Albe ("Chief of staff").

John Kelly este considerat colaboratorul cel mai apropiat al preşedintelui Donald Trump la Casa Albă.

El era întrebat despre polemica în centrul căreia se află retragerea, în ultimele luni, în Statele Unite, a mai multor monumente şi statui confederate, considerate de numeroşi americani o sărbătorire a unui trecut rasist.

Preşedintele Donald Trump a apreciat că că acest lucru înseamnă ”să faci bucăţi” istoria americană.

Declaraţiile lui John Kelly au provocat reacţii aprinse.

Numeroşi comentatori l-au criticat extrem de dur pe fostul general din cadrul puşcaşilor marini, căruia îi reproşează că ar fi posibil un compromis asupra unei chestiuni precum sclavia.

”Este iresponsabil şi periculos, mai ales în momentul în care adepţii supremaţiei albe se simt galvanizaţi, să cataloghezi curajoasă lupta pentru menţinerea sclaviei”, a apreciat Bernice King, fiica lui Martin Luther King.

Un personaj auster şi autoritar, John Kelly a preluat frâiele Casei Albe în iulie, cu scopul de face ordine într-o echipă guvernamentală subminată de eşecuri şi o gestionare haotică.

De obicei zgârcit în comentarii, John Kelly şi-a rupt tăcerea în urmă cu zece zile şi a atacat-o pe o aleasă democrată, Frederica Wilson, care-o reproşa lui Donald Trump faptul că a nu a dat dovadă de respect faţă de familia unui militar american ucis într-o ambuscadă în Niger.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.