Un fost consilier în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton, recunoaşte că a ”participat la planificarea unor lovituri de stat” în afara Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

John Bolton a făcut aceste declaraţii la CNN, comentând audierile publice ale Comisiei parlamentare ”6 ianuarie”, care anchetează luarea cu asalt a Capitoliului de către simpatizanţi ai miliardarului republican.

Un prezentator CNN, Jake Tapper, a declarat că nu este nevoie ca cineva ”să fie strălucitor pentru a încerca o lovitură de stat”.

”Nu sunt de acord”, i-a replicat Bolaton.

”Ca unul care a ajutat la planificarea unor lovituri de stat, nu aici, dar, ştiţi, în altă parte, asta cere multă muncă”, a continuat el pe un ton natural.

John Bolton susţine astfel că asaltul de la 6 ianuarie 2021 nu a fost o tentativă de lovitură de stat a lui Donald Trump, care nu făcea decât ”să sară de la o idee la alta”.

Cunoscut drept un adept al războiului în diplomaţie, John Bolton, care a fost consilier în probleme de securitate naţonală al Casei Albe în 2018 şi a fost destituit de către Donald Trump în seprembrie 2019, nu a precizat la ce lovituri de stat se referă.

Însă el a evocat o tentativă de înlăturare de la putere, în Venezuela, a lui Nicolás Maduro, în 2019, de către liderul opoziţiei Juan Guaido, susţinut de către Statele Unite.

John Bolton, adeptul unei poziţii foarte dure, alături de neoconservatori, în privinţa Iranului, Afganistanului şi Coreei de Nord, a fost unul dintre arhitecţii invaziei Irakului, în 2003.

El face aceste declaraţii în contextul în care Comisia parlamentară de anchetă ”6 ianuarie” încercă să stabilească rolul lui Donald Trump şi al apropiaţilor acestuia în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători ai fostului preşedinte republican.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.