Preşedintele american Joe Biden intenţionează să recalibreze relaţiile cu Arabia Saudită şi va comunica mai degrabă cu regele Salman bin Abdulaziz, decât cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Psaki a declarat reporterilor că Biden intenţionează să discute telefonic, în curând, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Unii critici l-au acuzat pe Biden că îl ignoră pe Netanyahu pentru că nu a vorbit încă cu liderul principalului aliat al Statelor Unite din Orientul Mijlociu, după aprope o lună de când a devenit preşedinte.

Comentariile făcute de Psaki referitoare la Arabia Saudită reprezintă o schimbare abruptă de politică faţă de predecesorul lui Biden, Donald Trump, al cărui ginere şi consilier principal Jared Kushner avea o relaţie apropiată cu prinţul moştenitor saudit.

"Am clarificat de la început că vom recalibra relaţia noastră cu Arabia Saudită", a spus Psaki.

În ceea ce priveşte întrebările dacă Biden va vorbi cu prinţul moştenitor, Psaki a spus că Biden revine la angajamentul ”de la omolog la omolog”.

”Omologul preşedintelui este regele Salman şi mă aştept ca la un moment potrivit să poarte o conversaţie cu el. Nu am o predicţie cu privire la calendarul pentru acest lucru ", a spus ea.

Psaki a  mai spus că Arabia Saudită are nevoi critice de autoapărare, iar Statele Unite vor colabora cu saudiţii în acest sens ”chiar şi în timp ce clarificăm zonele în care avem dezacorduri şi în care avem îngrijorări. Şi aceasta este cu siguranţă o schimbare faţă de administraţia anterioară ”.

Trump a fost un aliat apropiat al Netanyahu şi a mutat relaţiile SUA într-o poziţie puternică pro-Israel, având contacte puţine sau chiar deloc cu palestinienii.

Psaki a spus că prima convorbire telefonică a lui Biden cu un lider din regiune va fi cu Netanyahu şi va fi în curând.

”Israelul este desigur un aliat. Israelul este o ţară în care avem o relaţie strategică importantă de securitate, iar echipa noastră este pe deplin angajată, nu încă la nivelul şefului statului, ci foarte curând ”, a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.