Preşedintele Joe Biden a declarat luni că intenţionează să viziteze Irlanda de Nord pentru a marca apropiata aniversare a Acordului din Vinerea Mare, la care SUA au contribuit în urmă cu un sfert de secol pentru a pune capăt unor decenii de violenţă sectară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele răspundea unei invitaţii din partea premierului britanic Rishi Sunak, care se afla în vizită în California pentru a anunţa un nou acord cu Australia şi Statele Unite pentru a coopera în vederea construirii de submarine cu propulsie nucleară. "Ştiu că este ceva foarte special şi personal pentru dumneavoastră şi ne-ar plăcea să vă primim la noi", i-a spus Sunak lui Biden, extinzând invitaţia de a vizita personal Irlanda de Nord.

"Intenţia mea este să merg în Irlanda de Nord şi în Republica", a declarat ulterior Biden. O vizită prezidenţială în Irlanda de Nord pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a acordului istoric din Vinerea Mare a fost mult timp subiectul unor speculaţii.

Ultimul preşedinte american care a vizitat Belfastul a fost Barack Obama, în 2013. Pentru Biden, o vizită în Irlanda va marca o întoarcere simbolică pentru un preşedinte care face deseori referire la rădăcinile sale irlandeze, citând uneori versuri din William Butler Yeats sau Seamus Heaney în discursurile sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.