Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că pregăteşte ”un ansamblu de iniţiative” vizând apărarea Ucrainei de un atac al Rusiei, în contextul în care Kievul şi Washngtonul acuză Moscova de faptul că a comasat trupe la frontiera ruso-ucraineană şi de faptul că pregăteşte o invazie a Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ansamblu de iniţiative are ca scop ”să facă foarte, foarte dificil ca preşedintele rus Vladimir Putin să facă ceea ce oameni cred că face”, a subliniat Biden într-o alocuţiune la Casa Albă.

Şeful statului american şi omologul său rus urmează să discute în curând în mod direct despre tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi preluarea controlului asupra unei părţi a estului fostei republci sovietice de către forţe separatiste proruse.

Tensiunile cresc neîncetat de mai multe săptămâni, iar în centrul lor se află un eventual nou atac asupra Ucrainei al Rusiei, acuzată de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană.

În vederea unei calmări a acestor tensiuni, Moscova cere ”garanţii de securitate” şi mai ales asigurarea că NATO nu va continua să se extindă către est - printr-o aderare a Ucrainei.

Premierul ucrainean Oleksii Reznikov apreciază că ”peroada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruse în vederea unei ”escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie 2022.

În opinia sa, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea participa la o eventuală ofensivă.

”Escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este este să o prevenim”, a subliniat premierul ucrainean.

Rusia ”a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi ”testeze comunicaţiile”, a mai acuzat el.

”ESTE PĂMÂNTUL NOSTRU, NE VOM OPUNE PÂNĂ LA CAPĂT”

Unităţi ruse din regiunile Briansk şi Smolensk, situate la nord de Ucrana, au fost ”consolidate cu tancuri şi blinadate”, tot potrivit lui Oleksii Reznikov.

În estul Ucrainei, devastat din 2014 de un război împotriva separatişrtilor proruşi, militari ucraineni intervievaţi de AFP considerau drept posibilă o ofensivă rusă.

”Sarcina noastră este simplă: să nu lăsăm inamicul (să avanseze) în ţara noastră”, declara Andrii, în vârstă de 26 de ani, fumând într-un tranşeu, în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea Doneţk.

”Toţi băieţii noştri sunt pregătiţi să-i oprească”, declara camaradul său Evghen, în vârstă de 24 de ani, adăugând că ”acesta este pământul nostru, ne vom opune până la capăt”.

Cei doi tineri au evocat o intensificare a trurilor separatiste asupra poziţiilor lor în ultimele zile.

Un jurnalist AFP a auzit tiruri de mortier separatste, urmate de o ripostă a forţelor Kievului.

”S-a tras în noi cu mortier de calibrul 82 mm. O duzină de obuze”, declară Evghen., în uniformă kaki, cu o cască şi vestă antiglonţ.

”Când am ripostat cu mitraliera, am primit tiruri de lansatoare de grenade”, spune el.

Potrivit lui Andrii, tirurile separatiste au devenit ”mai frecvente”.

”Ripostăm atunci când avem autorizaţia. Iar apoi se face linişte din nou”, declară el.

Evghen consideră că mşcările de trupe la frontiera ruso-ucraineană ar putea fi un mijloc de presiune asupra Kievului.

El crede că este vorba ”pur şi simplu de a arăta că ei sunt puternici şi că pot lansa (o ofensivă) în orice moment”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.