Primele dezbateri democrate au refăcut cărţile în rândul principalilor pretendenţi la fotoliul de la Casa Albă, iar fostul vicepreşedinte Joe Biden înregistrează o scădere clară în sondaje, în timp ce senatoarea Kamala Harris, care aspiră să devină prima preşedintă de culoare a Statelor Unite, a urcat vertiginos către vârf, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele cinci locuri par refăcute, după primele două seri de dezbateri - organizate miercuri şi joi - la care a participat un număr-record de candidaţi la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale americane, şi anume peste 20.

Senatoarea progresistă Elizabeth Warren i-a smuls locul trei senatorului independent Bernie Sanders în mai multe sondaje naţionale.

Joe Biden (centru), în vârstă de 76 de ani, până acum mare favorit, a început să-şi piardă avansul după ce a fost pus în dificultate de către Kamala Harris, în vârstă de 54 de ani, pe tema unor poziţii din trecut cu privire la segregarea rasială, în cel mai marcant moment al dezbaterii democrate.

Biden rămâne în frunte, în ultimele sondaje la nivel naţional, însă este urmat îndeaproape de către Harris.

Tânărul primar din South Bend (Indiana), Pete Buttigieg, încheie plutonul primilor cinci, însă la distanţă de restul (5,2% în medie).

RISCUL DE A NU PUTEA RIVALIZA

Asaltat din toate părţile, Joe Biden a spus în timpul dezbaterii ”timpul meu s-a scurs” - nişte cuvinte nefericite.

Septuagenarul vorbea despre timpul său la cuvânt, însă fraza i-a făcut să râdă pe republicani şi le-a provocat frisoane demicraţilor care, în pofida popularităţii acestuia, au îndoieli cu privire la vârsta şi capacitatea fostului vicepreşedinte democrat de a-i rezista republicanului Donald Trump, care pare în formă la vârsta de 73 de ani.

Iar Joe Biden nu a ştiut să-i răspundă în mod convingător lui Kamala Harris, care l-a acuzat că a rănit-o prin declaraţii recente, controversate, despre aleşi segregaţionişti.

Ea i-a reproşat apoi opoziţia, pe când era un tânăr senator, în anii '70, faţă de politica guvernamentală care obliga oraşele să transporte cu autobuzul copiii din cartiere afroamericane şi sărace la şcoli majoritar albe.

Fiică de imigranţi, a unei indiene şi unui jamaican, senatoarea se afla până la această dezbatere pe poziţia a patra într-o medie a sondajelor.

Anchetele de opinie la nivel naţional sunt de luat cu atenţie în Statele Unite, unde dinamicile fiecărui stat pot fi hotărâtoare, aşa cum a arătat înfrângerea democratei  Hillary Clinton de către Trump în 2016.

Însă această nouă ordine în clasamentul primilor cinci candidaţi apare atât în mai multe anchete publicate după dezbatere, cât şi într-un sondaj efectuat în Iowa şi publicat marţi. Acest mic stat are o mare influenţă, pentru că el este primul în care se va vota în alegerile primare democrate, în februarie 2020.

Echipa de campanie a lui Bernie Sanders, care s-a aflat mai degrabă în retragere în cursul dezbaterii, a subliniat marţi entuziasmul bazei sale de susţinători şi donatori, care-i trimit adesea mici sume. Socialistul, contracandidatul înfrânt în 2016 al lui Hillary Clinton, a strâns 18 milioane de dolari în al doilea trimestru.

Pete Buttigieg a anunţat cu o zi înainte că a strâns suma impresionantă de 25 de milioane de dolari. El îşi asigură astfel multe săptămâni de campanie. Cel mai tânăr candidat în cursă, în vârstă de 37 de ani, se confruntă cu gestionarea unei crize în oraş - unde un poliţist alb a ucis un bărbat de culoare.

Însă aceste sume sunt larg eclipsate de suma strânsă de Donald Trump, care candidează în noiembrie 2020 la realegerea sa. Omul de afaceri şi Partidul Republican au anunţat marţi că au strâns 105 milioane de dolari în trimestrul doi.

”Niciun candidat democrat nu poate rivaliza cu acest nivel de entuziasm”, a proclamat directorul său de campanie Brad Parscale.

Alarmaţi, democraţii le-au scris repede susţinătorilor lor pentru a-i avertiza cu privire la ”stupefianta” sumă - ”dacă rămânem prea mult în urmă, ne va deveni imposibil să rivalizăm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.