Senatoarea progresistă Elizabeth Warren a dominat prima dezbatere democrată în vederea alegerilor prezidenţiale americane, în care criza imigraţiei de la frontiera cu Mexicul s-a impus ca mare subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zece candidaţi democraţi s-au întâlnit pentru prima oară pe un platou de televiziune, miercuri seara (ora locală), la Miami, un important oraş în Florida, un stat-cheie în alegerile americane.

Afişul de joi este mai încins, între primii doi clasaţi în sondaje - fostul vicepreşedinte Joe Biden (centru) şi Bernie Sanders (socialist) - şi doi candidaţi din plutonul fruntaş  - Kamala Harris şi Pete Buttigieg, între alţi zece candidaţi.

O critică dură a Wall Street, Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani - a treia în sondaje între pretendenţii democraţi - a fost prima care a deschis evenimentul, pe tema inegalităţilor economice.

”Este nevoie să operăm schimbări structurale în modul în care guvernăm, în economia şi ţara noastre”, adeclarat ea în aplauze.

Cu un aer hotărât, septuagenara şi-a sporit avansul faţă de ceilalţi nouă rivali printr-un discurs clar, fără să împartă scena cu Bernie Sanders în subiecte în care poziţiile le sunt foarte asemănătoare, precum o deschidere în domeniul sănătăţii.

”Sănătatea este un drept uman fundamental”, a tunat ea, într-o linie asemănătoare celei foloste adesea de către senatorul independent.

În acest oraş, în care şapte locuitori din zece sunt hispanici, polemica pe tema gestionării de către preşedintele republican Donald Trump a crizei imigraţiei la frontiera cu Mexicul a avut o mare importanţă în dezbatere, alimentată de dezvăluiri ale ONG-ului Human Rights Watch (HRW) cu privire la condiţiile de viaţă sordide ale unor tineri imigranţi într-un centru de retenţie şi înecul unui tată şi al fiicei sale.

Această imagine ”este sfâşietoare. Ea ar trebui să ne înfurie pe toţi”, a lansat Julian Castro, care speră să devină primul preşedinte hispanic al Statelor Unite.

”Dacă eu eram preşedinte azi, aş fi semnat un decret prin care aş fi anulat politica toleranţei zero a lui Trump”, a tunat el, după care s-a lansat într-un schimb de replici tensionat pe tema soluţiilor la această problemă cu Beto O'Rourke, un fost ales în Camera Reprezentanţilor.

Doi candidaţi non-hispanici - Beto O'Rourke şi senatorul Cory Booker - dar şi Julian Castro au făcut declaraţii în spaniolă.

Acordul în dosarul nuclear cu Iranul, problema endemică a violenţei armelor de foc, modificările climatice sunt tot atâtea subiecte în care pretendenţii democraţi la Casa Albă şi-au exprimat poziţiile, adesea apropiate, iar cei din coada plutonului în sondaje au încercat să-şi imprime marca pentru a decola în sondaje.

Creditat cu aproape 0% în sondaje, primarul New Yorkului Bill de Blasio a fost primul care şi-a întrerupt un rival şi a lansat tirade pasionale.

Senatorul Cory Booker - singurul candidat afroamerican din platou - şi-a multiplicat trimiterile la dificultăţi şi mai mari cu care se confruntă minorităţile.

”PLICTISITOR!”

În timp ce zbura către Japonia, la un summit G20, Donald Trump şi-a afişat dispreţul faţă de potenţialii săi rivali, ironizând dezbaterea printr-un tweet - ”Plictisitor!”.

”Cred că vor fi cu toţii foarte răi”, a declarat el în timpul unei escale în Alaska, în contextul în care un sondaj îl credita săptămâna trecută drept perdant în Florida, în faţa mai multor democraţi angajaţi în alegerile primare, cu Joe Biden în frunte.

Preşedintele republican l-a vizat mai ales pe mâna dreaptă a lui Barack Obama, un ”suflet pierdut” care ”îşi schimbă părerea rapid”, înainte dezbaterii organizate de NBC, MSNBC şi Telemundo.

Purtând tricouri cu numele candidaţilor lor favoriţi, susşinători au venit la Centrul Arsht, unde a fost organizată dezbaterea.

Între ei, Timothy Sylvester, în vârstă de 56 de ani, apreciază programul deja conturat al lui Elizabeth Warren, a cărei frază preferată la mitinguri - ”Am un proiect pentru asta” - a devenit clasică la începutul campaniei.

”Ea nu era prima mea alegere, dar după ce am ascultat-o şi i-am citit programul, sunt complet convins că ea va fi viitoarea preşedintă a Statelor Unute”, a declarat el AFP.

Însă unii sunt îngrijoraţi de faptul că ar fi prea vulnerabilă într-un eventual duel cu Donald Trump, care o numeşte "Pocahontas", pentru a-i ridiculiza revendicarea controversată a unor foarte îndepărtate origini amerindiene.

Cu opt luni înaintea primelor scrtuine în cadrul alegerilor democrate primare, este prea devreme să se schiţeze un prognostic real, subliniază Kyle Kondik, un politolog la Universitatea din Virginia. Iar ”prima seară riscă să fie uitată imediat ce intră în scenă numele mari” joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.