Baronul drogurilor mexican Joaquin Guzman, alias “El Chapo”, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă şi la o pedeapsă suplimentară de 30 de ani de închisoare de către un tribunal de la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii narcotraficantului, cel mai puternic după sfârşitul dominaţiei columbianul Pablo Escobar, în 1993, au anunţat deja că fac apel împotriva acestei condamnări.

El a fost găsit vinovat, în februarie, de către un juriu federal american, de faptul că a introdus în Statele Unite tone de cocaină, heroină şi marijuana, pe când conducea cartelul Sinaloa, una dintre organizaţiile criminale cele mai violente din Mexic.

"El Chapo" a fost găsit vinovat de zece capete de inculpare, în urma unui proces de trei luni care a permis să se afle un pic mai mult despre amploarea traficului pe care-l conducerea între Mexic şi Statele Unite.

Arestat în două rânduri în Mexic, Joaquin "El Chapo" Guzman a evadat de fiecare dată, în condiţii ”rocamboleşti”.

În urma celei de a treia arestări, în 2016, la şase luni după o evadare spectaculoasă, printr-un tunel, dintr-o închisoare de înaltă securitate, el a fost extrădat, în ianuarie 2017, către Statele Unite.

El este ţinut de atunci la izolare, la Metropolitan Correctional Center, o închisoare-fortăreaţă, la Manhattan, în condiţii pe care le-a comparat miercuri cu o ”tortură psihologică” şi un ”tratament crud şi inuman”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.