Jina Mahsa Amini şi mişcarea „Femeie, Viaţă, Libertate” din Iran au câştigat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, potrivit unei decizii luate de către eurodeputaţii. Astfel, preşedinta PE Roberta Metsola a anunţat, joi, laureaţii pentru anul 2023 în sala plenară de la Strasbourg, în urma unei hotărâri a Conferinţei preşedinţilor Parlamentului European, formată din preşedinta Metsola şi liderii grupurilor politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea lui Jina Mahsa Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoşi şi sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate şi libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mişcarea „Femeie, Viaţă, Libertate”. Prin alegerea lor ca laureaţi ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaşte lupta şi continuă să-i omagieze pe toţi cei care au plătit preţul suprem pentru libertate”, a declarat Roberta Metsola, potrivit comunicatului de presă al Parlamentului European.

Jina Mahsa Amini a fost o tânără iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani. Ea a fost arestată de poliţie la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea vălului islamic (hijab) şi a murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenţiei. Moartea ei a declanşat proteste masive conduse de femei în Iran. Sub sloganul „Femeie, viaţă, libertate”, ele protestează împotriva legii hijabului şi a altor legi discriminatorii.

În urma represiunii brutale a regimului iranian împotriva acestor proteste, Parlamentul European a condamnat în mod repetat situaţia gravă a drepturilor omului din ţară, mai indică sursa citată.

În octombrie 2022, eurodeputaţii au cerut sancţiuni împotriva oficialilor iranieni implicaţi atât în moartea lui Jina Mahsa Amini, cât şi în represiunea regimului şi şi-au exprimat sprijinul ferm pentru mişcarea de protest paşnică din Iran.

În ianuarie 2023, deputaţii au cerut mai multe sancţiuni împotriva regimului iranian şi ca UE să plaseze Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice pe lista organizaţiilor teroriste.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 13 decembrie 2023 în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a distinge persoanele şi organizaţiile care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Este denumit astfel în onoarea fizicianului şi dizidentului politic sovietic Andrei Saharov, iar valoarea premiului este de 50.000 euro, conform sursei menţionate.

Anul trecut, Parlamentul European a acordat premiul poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, de liderii aleşi şi de societatea civilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.