Jimmy Carter şi soţia sa, Rosalynn Carter, "încă se ţin de mână", intrând împreună în "ultimul lor capitol", în casa lor din Plains, Georgia, a declarat nepotul fostului preşedinte american, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este clar că ne aflăm în ultimul capitol", a declarat Josh Carter despre bunicii săi într-un interviu publicat sâmbătă de revista People.

Jimmy şi Rosalynn Carter au fost cuplul prezidenţial de la Casa Albă între 1977 şi 1981, având o poveste de dragoste şi o longevitate de cuplu ieşită din comun. 

Jimmy Carter, în vârstă de 98 de ani, primeşte din februarie îngrijire paliativă la domiciliu, preferând "să îşi petreacă timpul rămas acasă, alături de familia sa".

Fostul preşedinte american Jimmy Carter va primi îngrijiri paliative la domiciliu
CITEȘTE ȘI Fostul preşedinte american Jimmy Carter va primi îngrijiri paliative la domiciliu

În mai, familia Carter a anunţat că Rosalynn Carter, în vârstă de 96 de ani, suferă de demenţă.

CITEȘTE ȘI Fosta primă-doamnă Rosalynn Carter a fost diagnosticată cu demenţă. Ea şi Jimmy Carter au trăit o poveste de dragoste excepţională - FOTO

"Bunicii mei au fost întotdeauna cei care ne însufleţeau", a declarat Josh Carter pentru People. "Dar acum noi suntem oarecum cei care trebuie să-i susţinem. Este altfel, dar este doar o epocă diferită", a declarat Josh Carter.

Bunicul său, spune el, este "încă pe deplin Jimmy Carter".

"Este doar obosit. Adică are aproape 99 de ani, dar simte dragostea", a declarat Josh Carter.

În ceea ce o priveşte pe Rosalynn, "încă ştie cine suntem, în mare parte - că suntem o familie”, spune Josh. ”Bunica mea este capabilă încă să îşi formeze noi amintiri", a adăugat el.

Soţii Carter s-au căsătorit acum 77 de ani, în 1946. Jimmy Carter a servit în marina americană înainte de a deveni guvernator democrat al Georgiei în 1971. A ajuns la Casa Albă în alegerile bicentenarului din 1976, învingându-l pe republicanul Gerald Ford.

Pe parcursul celor patru ani turbulenţi petrecuţi de soţul său la putere, Rosalynn Carter a fost o primă-doamnă influentă, supranumită şi "Magnolia de oţel". În 1980, o persoană din interiorul Casei Albe a declarat pentru The Observer că Rosalynn Carter a fost "o a doua linie de apărare excelentă", capabilă să-l facă pe soţul ei "să se răzgândească".

"Mă aflu în centrul istoriei. Ştiu că am influenţă şi mă bucur de ea", a declarat la un moment dat Rosalynn Carter.

Josh Carter recunoaşte că "trebuie să-i fie greu" bunicului său, fostul preşedinte, să îşi vadă soţia luptându-se cu demenţa, "dar, pe de altă parte, au experimentat tot ce se putea experimenta împreună. Cred că cel mai frumos lucru este că sunt încă împreună. Încă se ţin de mână, este pur şi simplu uimitor", a mărturisit nepotul în vârstă de 39 de ani.

Republicanul care l-a învins pe Jimmy Carter în alegerile din 1980, Ronald Reagan, a murit în 2004 la vârsta de 93 de ani. Succesorul republican al lui Reagan, George H.W. Bush, a murit în 2018, la vârsta de 94 de ani.

Carter este cel mai longeviv fost preşedinte, iar activitatea pe care a desfăşurat-o după ce nu a mai fost la Casa Albă este general recunoscută ca fiind cea mai de succes. Carter a condus misiuni diplomatice şi a susţinut acţiuni caritabile. În 2002, a primit Premiul Nobel pentru Pace, "pentru decenii de eforturi neobosite în vederea găsirii unor soluţii paşnice la conflictele internaţionale, pentru avansarea democraţiei şi a drepturilor omului şi pentru promovarea dezvoltării economice şi sociale".

"Există posibilitatea să îl pierd pe bunicul înainte de bunica. El este în îngrijire paliativă, iar ea nu, dar asta e doar matematică", a spus Josh Carter în interviul pentru People.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.